SPOMENIK PATRIJARHU PAVLU OD OSAM METARA: Ove godine niče monument poglavaru SPC u Sokocu (FOTO)

S. Mišljenović

28. 08. 2023. u 12:13

U OPŠTINI Sokolac ove godine biće postavljen kamen temeljac za izgradnju Gradske kuće i rekonstrukciju Kulturnog centra "Srbija", a ispred Gradske kuće biće izgrađen i trg sa spomenikom počivšem patrijarhu Pavlu. Monument, visok osam metara, biće najveći spomenik nekadašnjem poglavaru SPC u nekom srpskom gradu!

СПОМЕНИК ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ ОД  ОСАМ МЕТАРА: Ове године ниче монумент поглавару СПЦ у Сокоцу (ФОТО)

Foto: Opština Sokolac

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže, za "Novosti", da je narod Romanije uvek bio uz Srpsku pravoslavnu crkvu koja ga okuplja i da su danas potrebni sloga i jedinstvo, posebno kada je reč o interesima srpskog naroda i očuvanju Republike Srpske.

Milovan Bjelica/Foto: Opština Sokolac

Bjelica je podsetio i da je blaženopočivši patrijarh dolazio na Sokolac i u teškim ratnim vremenima, ali i posle rata. Posebno ističe njegovu posetu na Vidovdan 1994. godine kada je boravio na Sokocu i okupio kompletan tadašnji državni vrh na čelu sa Radovanom Karadžićem, kao i vojni koji je predvodio general Ratko Mladić.

Foto: Opština Sokolac

- Tada je srpski narod dobio prekopotrebne reči podrške našeg patrijarha Pavla. U to vreme bili su zategnuti odnosi Beograda i Pala i upravo je patrijarh bio najvažnija spona i doprineo da dođe do pomirenja i sloge Srba sa obe strane Drine - govori Bjelica.

Srpski narod Romanije, ističe Bjelica, ostaje zahvalan patrijarhu i jer je u ratnim godinama odlučio da sedište Dabrobosanke mitropolije bude izmešteno iz Sarajeva na Sokolac.

Foto: Opština Sokolac

Na polaganju kamena temeljca za ove kapitalne projekte opštine u Istočnom Sarajevu očekuje se, kaže naš sagovornik, dolazak i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika RS Milorada Dodika.

- Za izgradnju Gradske kuće, trga i spomen-obeležja, Vlada Srbija doniraće opštini Sokolac dva miliona evra - kaže Bjelica.

Foto: Opština Sokolac

Prema njegovim rečima, idejno rešenje predviđa izgradnju objekta Gradske kuće i trg na kojem će biti postavljen spomenik patrijarhu Pavlu. U Gradsku kuću biće premeštena spomen-soba u kojoj se čuvaju uspomene na poginule borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu i predstavljalo bi istinsku vezu sa vojničkim grobljem Novi Zejtinlik.

- Uveren sam da ćemo uz pomoć Srbije, kao i Republike Srpske, završiti naše projekte koji će služiti na ponos Sokoca i Republike Srpske. Trenutno radimo na usaglašavanju datuma kada će biti položen kamen temeljac.

Mali Zejtinlik

SPOMEN-groblje Mali Zejtinlik u Sokocu, koje postoji od januara 1996. godine, najveće je vojničko groblje u BiH. Građeno je po uzoru na srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu. Na sokolačkom Malom Zejtinliku, na kome je podignut i spomen-krst i izgrađena Crkva Svete Petke, počiva oko hiljadu srpskih boraca, poginulih u odbrani naselja na širem području predratnog Sarajeva, a koja su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripala Federaciji BiH.

- Vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik na Sokocu pečat je Republike Srpske - kaže načelnik Sokoca.

BONUS VIDEO: U STROJU NAJBOLjIH - "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije