KOŠNICE NA METI MEDVEDA: Miris meda i nektara mami divlje životinje, od početka godine 23 napada

M. REGOJE

08. 07. 2023. u 13:52

SUSRETI između medveda i ljudi u neposrednoj blizini naseljenih mesta učestali su poslednjih nekoliko meseci, na području Sarajevsko-romanijske regije, te su tako od početka godine prijavljena 23 slučaja napada ove životinje na pčelinjake.

КОШНИЦЕ НА МЕТИ МЕДВЕДА: Мирис меда и нектара мами дивље животиње, од почетка године 23 напада

Foto: M. regoje

I tu nema ništa neobično, kaže Njegoš Poljaković, predsednik LU "Jahorina" sa Pala. Naš sagovornik ističe da je sve manje sela i ruralnog područja, a da stanovništvo ide prema gradovima i većim naseljenim mestima što dovodi do širenja staništa divljači.

- Smanjenjem broja seoskih sredina, između šume, lovišta i urbanih sredina više nemamo sela i normalno je da se proširila teritorija na kojoj živi divljač. Stoga se sve češće mogu videti u blizini urbanih i naseljenih mesta - ističe Poljaković.

LU "Jahorina" je upoznato sa slučajevima u kojima su građani prijavili bliski susret sa medvedom, odnosno prijavili lokaciju na kojima je ta životinja viđena.

Pored medveda, dodaje Poljaković, povećan je broj divljači svih vrsta koje obitavaju na lovištima ove regije.

Kako navodi, medvedi su biljojedi, nisu predatori i uglavnom ne napadaju ljude nego beže od njih.

- Nismo imali slučajeve u kojim je zabeležen napad medveda na čoveka. Kontakt sa medvedom svakako nije prijatan, ali svako ko se kreće u šumi i proizvodi bilo koju vrstu zvuka, ima male šanse da se susretne sa medvedom - objasnio je Poljaković.

Neosnovan zahtev za odstrel

LOVAČKO udruženje "Jahorina", u skladu sa planom gazdovanja lovištem prati brojno stanje divljači. Godišnjim planom predviđen je ostrel po dve jedinke medveđe divljači, što se i realizuje. Takođe, u 2023. udruženje je dobilo saglasnost od resornog ministarstva za jedan vanredni ostrel medveda zbog pričinjene štete. Zahteve za prekobrojnim ostrelom medveda, koji dolaze od stanovništva, ocenili su kao neosnovane.

 

Miris meda i lučenje nektara mami medvede koji se približavaju košnicama, pa ih je potrebno zaštititi propisanom merom električne zaštite, poznatom kao električna pastirica.

- Građani koji su postavili tehničku zaštitu nemaju problema, dok oni koji se neodgovorno ponašaju prema imovini rizikuju da im divljač nanese štetu - istakao je Poljaković.

Stoka, dodaje, ne može biti u šumi bez nadzora pastira, mora postojati, po zakonu, određeno mesto za ispašu. Ukoliko je bez nadzora, naravno da postoji rizik od napada predatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!