SARAJEVO I DANAS ETNIČKI PODELJENO: Burne reakcije iz FBiH na poslednje izjave Dodika

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 06. 2023. u 10:00

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je pratio bes i burne reakcije zbog njegovih izjava u vezi Sarajeva tokom rata i ponovio da je to etnički podeljen grad koji nikada nije bio opkoljen, ni blokiran.

САРАЈЕВО И ДАНАС ЕТНИЧКИ ПОДЕЉЕНО: Бурне реакције из ФБиХ на последње изјаве Додика

Foto Novosti

Nakon izjave Dodika da Sarajevo nije bio blokiran i opkoljen grad iz Federacije BiH su poručili Dodiku da ne širi nacionalizam, a pojedine nevladine organizacije traže i kaznu.

- Da je bilo blokirano, kako je mogla da dolazi hrana i ostale stvari. Kako se to moglo dešavati ako je, kako oni kažu, bilo u blokadi. Kako su mogli sve vreme rata da se spuštaju avioni na aerodrom u Sarajevu, kako onda može da bude opkoljen grad - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Naveo je da su muslimani branili deo centra grada koji je pripadao najviše njima i pre rata, a Srbi su bili na rubnim područjima, da je tu bila uspostavljena borbena linija između dve strane i da je to sve vreme tako i ostalo.

On je dodao da je Sarajevo etnički podeljen grad i danas - u smislu Istočno Sarajevo i federalno Sarajevo.

A gde su znameniti Srbi

AKO je Sarajevo multietnički grad, kako nijedna ulica, ni ustanova ne nosi ime jednog znamenitog Srbina od pre, recimo 100 godina- upitao je Dodik. - Ima znamenitih Srba koji su pomagali muslimanima.Narodno pozorište u Sarajevu formirali su Srbi,sve glumačke ekipe tada su činili Srbi, a kada je došao komunizam oni su to nacionalizovali.

Dodik je podsetio da u Sarajevu nema 150.000 Srba koji su bili pre rata i da su borbene linije bile u samom gradu - Lukavica, Grbavica, gde je do Dejtonskog sporazuma bilo srpsko kao i to da su to Srbi odbranili. Srbima je, kako je rekao, onda ponuđeno da se reintegrišu u taj grad, koji je primer zla prema Srbima, što oni nisu hteli, već su se iselili.

- Na tom prostoru poginulo je 4400 boraca Vojske Republike srpske i više od 10.000 je bilo ranjeno. Mi moramo i trebalo bi da poštujemo naše žrtve, kao što i oni neke svoje poštuju, naveo je Dodik.

Podsećajući na izjave gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić, da su u tom gradu stradali građani Sarajeva, Dodik naglašava da tamo ne piše da su stradali Srbi.

"Uličari imali logore"

SVAKI jači uličar u Sarajevu je imao svoj logor za Srbe, a Alija Izetbegović je davao amanet da se to desi, rekao je Dodik i ponovio da je iz Sarajeva "izbačeno 150.000 Srba.

- Oni bi ako mogu da pričaju o tome da su stradali samo muslimani, a da su Srbi, ako se to slučajno desilo, kolateral i iz nužde neko stradanje - rekao je Dodik. - Kako je moguće da se neko iz nužde baca u Kazane ili neke druge jame oko Sarajeva? Nećemo nikada doći u poziciju da jedni druge razumemo.

On je naglasio da je Međunarodna komisija za Sarajevo utvrdila sve o stradanju Srba. Prema njegovim rečima, poginulo je 4.000 Srba, muslimani su pobili 10.000 Srba u toku rata, držali ih u zatvorima, a bilo je više od 20 logora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave