NOVINARI NAPUSTILI JAVNU RASPRAVU O IZMENAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS Traže da se zakon povuče

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 05. 2023. u 07:00

NOVINARI su demonstrativno napustili Javnu raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, a kojim se pokušavaju kriminalizovati kleveta i uvreda.

НОВИНАРИ НАПУСТИЛИ ЈАВНУ РАСПРАВУ О ИЗМЕНАМА КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА РС Траже да се закон повуче

Novinari Banjaluka foto SM

Novinari su poručili da je u pitanju skandalozan zakon, te da je njihov stav da on mora biti povučen iz procedure.

Napuštajući NSRS, novinari su na protokolu ostavili svoje zaheve za povlačenje spornog zakona.

Siniša Vukelić, predsednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je da je besmisleno bilo učestvovati u prividu demokratije koju pokušava izvršna i zakonodavna vlast da prikaže.

- Ovo nije javna rasprava, i ovde se argumenti ne poštuju. Napuštajući javnu raspravu, novinarska zajednica je jasno poručila, povucite ovaj nacrt zakona. Ovaj zakon je toliko loše napisan, skandalozan i tolike posledice može proizvesti da je besmisleno učestvovati i pokušati poboljšati - rekao je Vukelić.

Transparent

U ZNAK protesta novinari su prvo u sali gde se održavala javna rasprava, pa zatim i ispred zgrade Narodne skupštine razvili transparent na kojem je pisalo: "Mišljenje nije zločin!"

On dodaje da su na izlasku iz sale i pisanim putem predali svoje zahteve da se povuče ovaj skandalozan zakon, a neke kolege su dostavile amandmane da se povuku svi članovi koji se odnose na kriminalizaciju klevete i uvrede.

Vukelić je dodao da će usvajanjem ovakvog zakona biti narušena sloboda govora u Srpskoj i da će se pogoršati medijske slobode koje su sada na niskom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini