U MAJU POČETAK JAVNIH RASPRAVA O IZMENEMA KRIVINOG ZAKONIKA RS Novinari brane stav da je izmena KZ Srpske nepotrebna

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 04. 2023. u 09:10

MINISTAR pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da će javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske početi 5. maja u Banjaluci.

У МАЈУ ПОЧЕТАК ЈАВНИХ РАСПРАВА О ИЗМЕНЕМА КРИВИНОГ ЗАКОНИКА РС Новинари бране став да је измена КЗ Српске непотребна

Novinari na zadatku foto SM

- S obzirom na to da se zakonom uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se najšire konsultuju zainteresovani organi i organizacije, naučne i stručne institucije, pozivaju se predsednici sudova, sudije, javni tužioci, advokati, predstavnici medija, naučne i stručne institucije i druga zainteresovana pravna i fizička lica da učestvuju u javnoj raspravi - rekao je Bukejlović.

On je naveo da svi koji budu učestovali u javnoj raspravi predlozima i sugestijama mogu dati doprinos za utvrđivanje konačnog teksta predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Bukejlović je naveo da su javne rasprave o navedenom zakonskom rešenju zakazane 12. maja u Istočnom Sarajevu, 16. maja u Bijeljini i 17. maja u Trebinju.

Novinarska zajednica RS osudila je uvođenje krvičnog dela klevata i drakonske kazne koje se propisuju zakonom gde se za klevetu i uvredu mogu izreći kazne i do 50.000 maraka.

NOVČANE KAZNE

NARODNA skupština RS usvojila je u martu Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim je propisano da je kleveta krivično delo, a predviđene su novčane kazne.

Novinari su od vlasti u Srpskoj tražili da se prvo ide na usvajanje Zakona o medijima RS, gde bi se jasno propisalo kako se osniva medij, kako se registruje, i da ne može medij raditi bez imresuma i odgovornog lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)