DANI FRANCUSKE KULTURE U BIJELJINI: U programu i jedinstvena priča virtuoza na harmonici Dušana Sekulića

V. MITRIĆ

28. 03. 2023. u 15:34

DANE francuskog jezika i kulture u Bijeljini su, pored ostalog, obeležili jedinstvenom muzičkom pričom virtuozi na harmonici Dušan Sekulić sa orkestrom i trinaestogodišnji Đorđe Perić iz Muzičke škole "Kornelije Stanković".

ДАНИ ФРАНЦУСКЕ КУЛТУРЕ У БИЈЕЉИНИ: У програму и јединствена прича виртуоза на хармоници Душана Секулића

Foto V Mitrić

Oni su svojim znanjem, talentom i divnim osećajem za umetnost publici doneli duh, kulturu i običaje Francuske, a lepotu francuskog jezika dočarao je Marko Ristić koji je govorio stihove francuskih pesnika.

- Prosto, trebalo bi nam mnogo vremena da ispričamo sve priče o književnoj lepoti grada ljubavi i o zemlji u kojoj su stvarali najveći pisci svoga, a i našeg vremena. Neki od nesumnjivo najvećih francuskih književnika su Fransoa Rable, Sirano de Beržerak, Molijer, Ruso, Monteksje, kao i stvaraoci epohe romantizma Viktor Igo, Lamartin, Aleksandar Dima i mnogi, mnogi drugi - rekao je, između ostalog, Marko Ristić.

Rečenicama o zvezdama i njihovom značenju za različite ljude, naučnike za koje su one problem, za one kojima su zvezde vodilje, za one kojima su samo male svetiljke, rečenicama najpoznatijeg Antoana de Senta Egziperija, Ristić je poslao snažne poruke o gradu ljubavi i svetlosti iz dela tog umetnika "Mali princ" prevedenog na 250 jezika.

Bijeljinska publika je, u Centru za kulturu, imala priliku da pogleda reviju francuskog filma, za koju je ulaz bio besplatan.

Prvi Dani frankofonije u Bijeljini biće završeni 30. marta izložbom francuske arhitekture u Galeriji Centra za kulturu, u organizaciji Francuskog instituta iz Banjaluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PROŠLO JE 40 GODINA OD SNIMKA: Evo kako izgleda danas mali Voja koji je rasplakao naciju