DANI FRANCUSKE KULTURE U BIJELJINI: U programu i jedinstvena priča virtuoza na harmonici Dušana Sekulića

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

28. 03. 2023. u 15:34

DANE francuskog jezika i kulture u Bijeljini su, pored ostalog, obeležili jedinstvenom muzičkom pričom virtuozi na harmonici Dušan Sekulić sa orkestrom i trinaestogodišnji Đorđe Perić iz Muzičke škole "Kornelije Stanković".

ДАНИ ФРАНЦУСКЕ КУЛТУРЕ У БИЈЕЉИНИ: У програму и јединствена прича виртуоза на хармоници Душана Секулића

Foto V Mitrić

Oni su svojim znanjem, talentom i divnim osećajem za umetnost publici doneli duh, kulturu i običaje Francuske, a lepotu francuskog jezika dočarao je Marko Ristić koji je govorio stihove francuskih pesnika.

- Prosto, trebalo bi nam mnogo vremena da ispričamo sve priče o književnoj lepoti grada ljubavi i o zemlji u kojoj su stvarali najveći pisci svoga, a i našeg vremena. Neki od nesumnjivo najvećih francuskih književnika su Fransoa Rable, Sirano de Beržerak, Molijer, Ruso, Monteksje, kao i stvaraoci epohe romantizma Viktor Igo, Lamartin, Aleksandar Dima i mnogi, mnogi drugi - rekao je, između ostalog, Marko Ristić.

Rečenicama o zvezdama i njihovom značenju za različite ljude, naučnike za koje su one problem, za one kojima su zvezde vodilje, za one kojima su samo male svetiljke, rečenicama najpoznatijeg Antoana de Senta Egziperija, Ristić je poslao snažne poruke o gradu ljubavi i svetlosti iz dela tog umetnika "Mali princ" prevedenog na 250 jezika.

Bijeljinska publika je, u Centru za kulturu, imala priliku da pogleda reviju francuskog filma, za koju je ulaz bio besplatan.

Prvi Dani frankofonije u Bijeljini biće završeni 30. marta izložbom francuske arhitekture u Galeriji Centra za kulturu, u organizaciji Francuskog instituta iz Banjaluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći