MILANOVIĆ DOŠAO U DERVENTU DA ZAPALI SRPSKU: Potez hrvatskog predsednika uneo unutrašnji nemir u RS

S.M.

28. 03. 2023. u 07:00

POTEZ Zorana Milanovića, predsednika Hrvatske, da odlikuje ozloglašenu 103. brigadu HVO u Derventi imao je za cilj da uzdrama političku scenu, pre svega u Srpskoj i najveće posledice će trpeti upravo RS, gde je došlo do svađa između političara.

МИЛАНОВИЋ ДОШАО У ДЕРВЕНТУ ДА ЗАПАЛИ СРПСКУ: Потез хрватског председника унео унутрашњи немир у РС

Foto: Printskrin/BN TV

Iako su saglasni u osudi poteza Milanovića ne izostaju i otrovne strele na relaciji opozicija i Milorad Dodik, predsednik RS, zbog bliskosti predsednika RS sa predsednikom Hrvatske, kažu sagovornici "Novosti".

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka UBL, kaže da je događaj bio potpuno nepotreban, ali očigledno je isplaniran kako bi uticao na političke prilike u Srpskoj.

- Ovaj provokativni događaj je usmeren na Srpsku s obzirom na sam čini mesto dogođaja. Interesi Hrvata i Srba u BiH ne bi trebali biti poljuljani, jer se ovde politički izložio Zoran Milanović - kaže Šolaja.

On navodi da je Milanović imao političke razloge da dođe u Derventu i prisustvuje ovakvom događaju i pitanje je koje sve osmislio da se to uradi.

U LOGORIMA VIŠE STOTINA SRBA

NA području Dervente u ratu je bio sistem logora u šest objekata, a kojima je upravljala odlikovana zloglasna brigada. Kroz logore je prošlo više stotina Srba, a na desetine je ubijeno.

- Cilj događaja bio je izazvati reakciju i to je postignuto. Sada čekamo posledicu ovog čina - ističe Šolaja.

Drago Vuković, politički analitičar, smatra kako se dramatični odnosi u politici između Srba i Hrvata ne pamte dugoročno.

- Brzo će se zaboraviti skandalozan potez Milanovića, ali ipak ovo što je uradio predsednik Hrvatske je prešlo sve granice i crvene linije. Veoma drsko je da dođete u drugu državu i odlikujete neku vojnu formaciju koja je poznata po zločinima u toj državi - istakao je Vuković.

Prema njegovim rečima, ovo je i lično loš potez Zorana Milanovića, pogotovo imajući u vidu činjenicu da srpski i hrvatski političari u BiH imaju korektne odnose i da su postigli dobar nivo jedinstva zaštite "Dejtona" i nacionalnih interesa.

TUĐMAN

TOKOM obeležavanja 31 godine od osnivanja 103. brigade HVO, predsednik Hrvatske Zoran Milanović je tom prilikom veličao Franju Tuđmana i hrvatske vojnike koji su ratovali u Posavini.

- Da li će ovo poremetiti odnose srpskog i hrvatskog naroda u BiH, mislim da neće, ali ovo politički gledano potez Milanovića je bio nepotreban i ukazuje, pre svega, na njegov karakter kao političara - smatra Vuković.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da se predsednik Hrvatske Milanović odlukom da odlikuje zloglasnu 103. brigadu HVO-a narugao srpskim žrtvama.

- Neko ko se predstavlja kao veliki Evropljanin pokazao je da je spreman da se naruga žrtvama - rekao je Kojić.

On kaže da je minimalno što Milanović može da uradi je da se izvini porodicama žrtava i Republici Srpskoj i da prizna da je njegov čin uvreda za nas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)