I ZA "TVIT" KAZNA DO 120.000 MARAKA: Izmene Krivičnog zakonika RS udar na novinare i građane

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 03. 2023. u 11:40

NACRT izmena Krivičnog zakonika RS, kojim kleveta i uvreda postaju krivično delo i gde se uvode drakonske kazne za medije i građane, koje se kreću od 10.000 do 120.000 maraka je pred poslanicima Narodne skupštine RS i na ovosedmičnom zasedanju raspravljaće se o ovom dokumentu.

И ЗА ТВИТ КАЗНА ДО 120.000 МАРАКА: Измене Кривичног законика РС удар на новинаре и грађане

Foto: Novosti

Predstavnici Novinarske zajednice su povodom ovog dokumenta polomili olovke ispred Narodne skupštine RS, zalepili usta i još jednom zatražili da se taj nacrt zakona povuče. Poručili su da te izmene ne idu samo na štetu novinara i medija, već će na udaru biti i građani koji na društvenim mrežama ili kafani budu "svašta" pričali i pisali zbog toga mogu odmah biti prijavljeni za klevete ili uvrede!

- Izneli smo sve argumente zašto to treba povući iz skupštinske procedure. Apelovali smo da vrate predlagaču taj nacrt zakona jer će on potpuno ugušiti medijske slobode i smanjiti građanska prava, koja su Ustavom zagarantirana. Svi građani mogu doći pod udar ovog zakona, jer i oni mogu platiti kaznu koja iznosi do 120.000 maraka, ako nešto napišu u vajber-grupi, "tvituju", lajkaju "tvit" ili kažu u kafani. Čuli smo da će SNSD podržati zakon i da će on ići u javnu raspravu. Kleveti i uvredi nije mesto u Krivičnom zakoniku, već to treba ostaviti u domenu građanske parnice - rekao je Siniša Vukelić, predsednik Kluba novinara Banjaluka.

On kaže da su novinari poslanicima ostavili olovke kako bi se sami bavili novinarstvom, jer bi usvajanje tako represivnog zakona ugasilo novinarstvo.

- Pozivamo poslanike da glasaju po svojoj savesti, a ne po stranačkoj pripadnosti - rekao je Vukelić.

PROTESTI U BANjALUCI

RADNIČKI pokret na čelu sa osnivačem Draženom Pejakovićem organizovao je proteste u Banjaluci protiveći se izmenama Krivičnog zakonika kojim se kleveta tretira kao krivično delo.

- Ovaj zakon ne donosi nikome ništa dobro. Ako se usvoji, nema više prava građana i radnika - poručio je Pejaković.

"Neću da živim u Severnoj Koreji", "Imam pravo nekoga nazvati lopovom", neki su od izloženih transparenata.

Pravnici kažu da iako za sada nema kazne zatvora u pomenutim izmenama, to ne znači da neće mnogi ići u zatvor.

- Oni koji budu dobili kazne od 50.000 do 100.000 KM, a ne mogu ih platiti, iste će menjati za zatvor i to će značiti oko dve godine robije - kažu pravnici.

Šef Kluba poslanika SNSD u NS RS Igor Žunić rekao je da cilj Nacrta izmena i dopuna KZ RS zaštita svakog čoveka u RS i da predlagač nije imao nameru da našteti medijskom prostoru i pojedincima.

- Siguran sam da ima dovoljno razumevanja između nas da shvatimo da je ovo osetljiv trenutak i osetljiv zakon. Ali, isto tako, moramo shvatiti da je vreme da javni prostor u Srpskoj bude dekontaminiran od lažnih vesti i uvreda - rekao je Žunić.

Izvršni direktor organizacije "Transparensi internešenel BiH" Ivana Korajlić rekla je da uvođenje klevete i uvrede u Krivični zakonik nije prihvatljivo.

- Ukoliko žele da unaprede medijski prostor, onda treba da rade na zakonima o informisanju i transparentnosti vlasništva nad medijima i na unapređenju efikasnosti pravosuđa pri pružanju zaštite bilo kojem građaninu od klevete ili uvrede - navela je Korajlićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića