ZAVRŠENO SUĐENJE ADVOKATU STOJANU VUKAJLOVIĆU: Presuda 6. marta

S. M.

02. 03. 2023. u 07:05

REPUBLIČKI tužilac Goran Glamočanin zatražio je od banjalučkog Okružnog suda da osudi advokata Stojana Vukajlovića jer smatra da je dokazano da se sa umišljajem pribavljanja nezakonite koristi sa sudijom Nebojšom Pejovićem dogovorio da u izvršnom postupku kupi nekretnine vredne 566.800 KM za upola manju cenu od procenjene.

ЗАВРШЕНО СУЂЕЊЕ АДВОКАТУ СТОЈАНУ ВУКАЈЛОВИЋУ: Пресуда 6. марта

Stojan Vukajlović, Foto O. Matavulj

S druge strane, odbrana smatra da za dogovore nema nikakvih dokaza, i da je optužnica netačna i suprotna zakonskim odrebama, te traže oslobađajuću presudu.

Glamočanin je istakao da je sudija na osnovu dogovora sa advokatom svesno u izvršnom postupku suprotno zakonu isključio druge učesnike na javnoj licitaciji o prodaji nekretnina u vlasništvu Miloša Šmitrana, te tako pogodovao optuženom.

- Njih dvojica su bili prijatelji i veštačenjem telefonskih komunikacija vidi se da su ih imali stotine i razgovarali o konkretnom predmetu. Iz poruka se vidi da je Vukajlović sugerisao sudiji šta da stavi u rešenje o dosudi o prodaji nekretnina - kazao je Glamočanin i istakao da to ukazuje da je postojao dogovor između sudije i advokata.

Vukajlovićeva odbrana je istakla da nema nikavih dokaza o dogovoru Pejovića i Vukajlovića i da je njihov klijent prevaren.

OSUĐEN SUDIJA

SUDIJA Nebojša Pejović je zbog pomenutih malverzacija osuđen na godinu zatvora za krivično delo trgovina uticajem i povreda zakona. Osim zatvorske, izrečena mu je i novčana kazna od 40.000 KM, kao i petogodišnja zabrana vršenja delatnosti, odnosno obavljanje sudijskog posla. Presudi je prethodio sporazumom o priznanju krivice koji je Pejović zaključio sa Republičkim tužilaštvom.

- Sporne nekretnine nisu bile čiste, odnosno Šmitran nije bio jedini vlasnik, već suvlasnik. Sudija je to znao i pre prodaje i da je bilo dogovora valjda bi svom ortaku Vukajloviću rekao da to ne kupuje jer će dati novac, a neće imati ni nekretnine ni pare - rekao je advokat Dragan Tolimir.

Presuda Vukajloviću biće izrečena 6. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)