SARADNJA I ZA BANJE: Penzionerima Republike Srpske koji žive u Austriji ne trebaju potvrde o životu

V. M.

23. 11. 2022. u 10:23

DIREKTOR Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić prilikom službenog boravka u Austrijskom penzijskom fondu (PVA), u Beču, u čijoj organizaciji je održan međunarodni simpozijum na temu„Digitalizacija u kriznim vremenima - Buster za efikasnost i prilagodljivost?“ posetio je i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji gde je razgovarao sa šefom Predstavništva Mladenom Filipovićem.

САРАДЊА И ЗА БАЊЕ: Пензионерима Републике Српске који живе у Аустрији не требају потврде о животу

Foto Shutterstock

Predstavništvu u Beču razgovarano je o nastavku saradnje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i Austrijskog penzijskog fonda (PVA) u pogledu jednostavnije i lakše procedure za ostvarivanje prava  stanovnika RS, koji se nalaze na privremenom radu u Austriji.

Fond PIO Republike Srpske i Austrijski penzijski fond (PVA) nedavno su postigli sporazum o pojednostavljenju postupka ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su na privremenom radu u Austriji.

- Obaveštavamo osiguranike koji u prethodnom periodu imaju ostvaren staž osiguranja u ovom Fondu, a sada su osiguranici kod PVA, da su ova dva fonda postigli dogovor i potpisali sporazum u vezi sa datumom podnošenja zahteva za priznavanje prava na starosnu penziju - kaže dr Milić. - Sporazumom, čije je potpisivanje realizovano uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, otklonjene su određene poteškoće koje su postojale u procesu ostvarivanja prava na starosnu penziju za građane Republike Srpske koji su deo radnog veka proveli u Austriji.Takođe, razgovarano je i o organizaciji posete predstavnika Austrijskog penzijskog fonda Republici Srpskoj, koja bi trebalo da bude realizovana početkom naredne godine, a tiče se daljeg unapređenja poslovanja ova dva fonda, pre svega elektronske razmene podataka o činjenici života odnosno nastupa smrti korisnika prava na penziju i korišćenja naših banjsko-rekreativnih kapaciteta za osiguranike PVA sa naših prostora.

U toku je priprema i tehničkog dela sporazuma o elektronskoj razmeni podataka koji će nakon izvršenih testiranja početkom 2023. godine biti i potpisan na zadovoljstvo preko 9.000 korisnika ova dva fonda, kao i samih fondova.

Potpisivanjem tog sporazuma više od 1.500 korisnika prava Fonda PIO Republike Srpske koji žive na teritoriji Austrije i više od 7.500 korisnika Austrijskog penzijskog fonda koji žive u Republici Srpskoj od naredne godine neće biti više u obavezi da neposredno dostavljaju potvrde o životu na kraju tekuće godine kako bi im bila nastavljena redovna isplata penzija i u narednoj godini.

Tokom posete Beču, direktor Fonda PIO Mladen Milić prisustvovao je i promociji turističkih potencijala Olimpijskog centra Jahorina, koja je održana uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA NA ROLAN GAROSU: Da li je moguće da su ovo uradili Olgi Danilović nakon današnje senzacije?!