GARANT MIRA I DRŽAVNOSTI: Ministarstvo unutrašnjih poslova RS juče proslavilo krsnu slavu Aranđelovdan

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 11. 2022. u 06:45

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Republike Srpske obeležilo je krsnu slavu - Sveti arhangel Mihailo.

ГАРАНТ МИРА И ДРЖАВНОСТИ: Министарство унутрашњих послова РС јуче прославило крсну славу Аранђеловдан

Parada pripadnika MUP Srpske, Foto D. Gavrić

Tim povodom otvoren je objekat Policijske akademije i Centra za obuku, koji je sagrađen za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije. Takođe održan je i parastos za 782 poginula pripadnika MUP RS u Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku u Zalužanima, a pomen je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, koji je potom osveštao slavski kolač i žito.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da je opravdano postojanje Centra za obuku MUP Srpske u Zalužanima kod Banjaluke, jer je odškolovano 3.000 mladih pripadnika MUP-a.

Lukač je naglasio da će MUP nastaviti da ulaže u obuku novih generacija, a tome će služiti i novi objekat koji će u Centru biti danas otvoren.

- Već smo postavili temelje za objekat Helikopterske jedinice MUP Republike Srpske. To je sve urađeno zahvaljujući vlastima Republike Srpske s ciljem bezbednosti građana - rekao je Lukač.

On je čestitao pripadnicima MUP 30 godina postojanja i krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila.

- Ovo je naših prvih 30 godina. Možemo reći da je Republika Srpska čvrsta i stabilna i da MUP brine o bezbednosti građana - naglasio je Lukač.

Predsednik Vlade RS, Radovan Višković, istakao je da je MUP garant državnosti i predani čuvar bezbednosti i imovine građana RS. MUP je, dodaje, jedna od najvažnijih institucija Srpske, koja je istovremeno i najočigledniji simbol državotvornosti i garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

- MUP i Policija RS predstavljaju jedan od najsnažnijih identiteta Republike Srpske za koju je živote dalo 782 pripadnika MUP-a. Danas ih se s poštovanjem i s ponosom sećamo - dodao je Višković.

UGOVORI SA KADETIMA

U CENTRU za obuku MUP RS u Zalužanima juče su potpisani ugovori sa kadetima 25. klase Policijske akademije osnovne policijske obuke i 11. klase za Specijalnu anititerorističku jedinicu.

Obuka na Policijskoj akademiji je od 2015. intenzivirana. Broj kadeta koji su pohađali akademiju se povećavao, i za poslednjih sedam godina obuku je okončao ukupno 1.431 kadet, od kojih je 112 prošlo obuku za pripadnike SAJ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!