RATARE BRINU CENE GORIVA: Radovi oko pripreme za ovogodišnju jesenju setvu u Srpskoj uveliko u toku

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 10. 2022. u 06:20

PRIPREME za ovogodišnju jesenju setvu u Srpskoj su uveliko u toku. Oni koji su već skinuli useve kukuruza i soje sa njiva, već su započeli sa setvom, a kako kažu sagovornici "Novosti", ratare brinu visoke cene goriva i đubriva.

РАТАРЕ БРИНУ ЦЕНЕ ГОРИВА: Радови око припреме за овогодишњу јесењу сетву у Српској увелико у току

Setva na poljima, Foto B. Milošević

Glavna kultura na njivama biće pšenica, a setvene površine neće odstupati od višegodišnjeg proseka, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać. On ističe da će pšenica biti posejana na više hektara nego prethodnih godina.

- Mislim da će se pšenica posejati na 40.000 do 45.000 hektara i možemo očekivati uobičajenu godinu u proizvodnji pšenice, što je bitno. Kada govorimo o ukupno zasejanoj površini ona će biti oko 60.000 hektara - istakao je Bursać.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su optimalni rokovi, i kalendarski i vremenski, da jesenja setva upravo počne.

Stojan Marinković, Foto SRNA

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici će se okrenuti najviše pšenici, jer podsticaj od 500 maraka po hektaru je veoma stimulativan.

- Srpski član PBiH Milorad Dodik je najavio da će agrarni budžet za narednu godinu biti povećan i iznosiće oko 180 miliona maraka. Ovo je još jedan razlog da poljoporivrednici počnu sa radom na njivama - ističe Marinković.

Prema njegovim rečima, zasada jedino oko čega poljoprivrednici brinu jesu cene energenata, goriva i đubriva, ali i semena, koje čine osnovne komponente u setvi.

- Morate znati i da su kod većine seljaka ambari još uvek puni pšenice, jer nisu uspeli da te zalihe prodaju mlinarima. Problem stvara i prekomeran uvoz, treba raditi na ograničavanju uvoza sve dok se prvo ne otkupi žito od domaćih poljoprivrednika - ističe Marinković.

OSTAJU SUBVENCIJE ZA DIZEL

IZ Vlade RS za "Novosti" je rečeno da će poljoprivrednici imati kao i svake godine subvencije za regresirani dizel i zavisno od cene na tržištu biće određena i visina subvencije. Do sada je bila 50 feninga po litru.

STRATEŠKA KULTURA

GORAN Bursać je naveo da je pšenica strateška kultura i da ne bi trebalo biti bojazni u proizvodnji za iduću godinu, i da će i ječam i raž biti posejani na planiranim površinama. On je dodao da će resorno ministarstvo kroz podsticajne mere nastaviti da podržava poljoprivrednu proizvodnju.

BONUS VIDEO

TURSKA GLAVA NA VRHU BREGA: U Vršačkim planinama otkriveno dvadesetak likova ljudi i životinja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)