KONAČNO VIŠE ĐAKA PRVAKA: Na teritoriji Republike Srpske najviše upisanih u Banjaluci, a najmanje u područnim školama

M. GRUBOR/N. LAZUKIĆ

29. 07. 2022. u 07:17

PREMA podacima o broju upisanih učenika u prvi razred osnovne škole za školsku 2022/2023. godinu, nakon više godina, zabeležen je rast broja upisane dece, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

КОНАЧНО ВИШЕ ЂАКА ПРВАКА: На територији Републике Српске највише уписаних у Бањалуци, а најмање у подручним школама

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U aprilu i maju upisano je 9.074 učenika, što je za 125 đaka više u odnosu na proteklu školsku godinu. A, imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, u Ministarstvu i ovog puta očekuju da će i do početka nastave biti upisano još učenika.

I dok brojne škole širom RS svake godine otvaraju vrata za dodatni broj učenika, pojedina područna odeljenja ostaju prazna.

- Najmanje učenika upisano je u OŠ "Josif Pančić" u Kozicama gde je upisan samo jedan učenik, zatim u OŠ "Petar Škundrić" u Budimlić Japri i OŠ "Branko Ćopić" u Donjem Duboviku gde su upisana po dva đaka - kazali su u Ministarstvu.

- Najviše upisane dece je u Banjaluci - 1.854 učenika, sledi Bijeljina sa 896 učenika, Prijedor sa 494, Doboj - 448 đaka i Gradiška sa 350 učenika - rekli su iz Ministarstva.

NE PLANIRAJU RACIONALIZACIJU

UPRKOS malom broju učenika koji su upisani u pojedine osmoletke, odnosno područna odeljenja, iz Ministarstva prosvete i kulture saopštavaju da za narednu školsku godinu, ipak, ne planiraju racionalizaciju mreže škola.

Da bi se unapredilo školstvo, sprovodi se niz mera kao podrška roditeljstvu, a to su program pripreme za decu pred polazak u školu, prošireni program u školama, besplatni udžbenici za osnovce (od prvog do petog, svako treće i naredno dete iz višečlanih porodica i pobednici republičkih takmičenja), sufinansiranje prevoza za osnovce čije je mesto stanovanja udaljeno četiri i više kilometara od škole, obezbeđivanje asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju koji pohađaju nastavu u redovnim školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)