UBIJANI SAMO ZATO ŠTO SU SRBI: Obeleženo osam decenija od bitke na herojskoj planini - Kozaračka epopeja zauvek će živeti

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 07. 2022. u 18:20

REPUBLIKA Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku na dan kada se obeležava osam decenije od bitke na Kozari, a ona glasi da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno. Kozaračka epopeja živi i živeće.

УБИЈАНИ САМО ЗАТО ШТО СУ СРБИ: Обележено осам деценија од битке на херојској планини - Козарачка епопеја заувек ће живети

Foto: Srna

Poručio je ovo danas Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na Kozari, podsetivši da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije dogovorio da zajedno obeležavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od tih je - Kozara.

- Zato smo ovde zajedno i šaljemo jedinstvene poruke. Svake godine na ovoj manifestaciji sećanja čuje se saznanje o Kozari koje je uvek saznanje o stradanju, a nikada nije saznanje o pravdi. Monstrum od NDH je organizovao logore za decu kroz koje je prošlo 32.000 kozaračke dece. Ta deca su bila jedina deca na svetu koja su imala svoj logor - rekao je Dodik, poručivši da je prošli vek bio vek srpskog stradanja, a ovaj treba da bude srpskog ujedinjenja i državnog i nacionalnog.

Izaslanik predsednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da ne postoji niti jedna generacija Srba koja nije doživela svoju Kozaru i strahote mučenja i ubijanja, te da su kroz istoriju Srbi ubijani samo zato što su Srbi.

ČINjENICE

* Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom delu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

* Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 ih je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.

- Da je pravde, da je istine, danas bismo o Kozari govorili kao strašnom, velikom, nečovečnom stradanju, kao nečemu što se desilo jednom i nikad više, ali Kozara se desila i pre i posle Kozare i nema generacije u istoriji srpskog naroda koja nije doživela Kozaru. Nema generacije ni pre ni posle Kozare koja nije doživela da mu dete, oca, majku odvedu i da se više nikada ne vrate. Za sve na svetu malj je alatka, a kad Srbinu kažeš malj, on pomisli na ustašu u Jasenovcu, on pomisli na zvuk onih beloglavih, svetih dečjih glavica koje su ustaški krvoloci maljevima razbijali. Nema nijedne generacije u istoriji srpskog naroda koja nema svoju Kozaru - poručio je Vulin.

Istakao je da Evropu ne bole srpske suze i patnja i da u prilog tome govori i činjenica da niko od stranih zvaničnika nije došao niti u Bratunac niti na Kozaru da se pokloni srpskim žrtvama i zatraži oprost u ime svojih predaka.

- Dužnost ove generacije je da stvori srpski svet. Ne stvara se srpski svet da bi nekom pretio, već se stavra srpski svet da se ne bi Kozara ponovila - istakao je Vulin.

Obeležavanju osam decenija od bitke na Kozari su na herojskoj planini prisustvovali mnogobrojni srpski političari predstavnici SUBNOR Srbije i Srpske i druge visoke zvanice koji su položili su vence na Spomenik revoluciji, koji svedoči o velikom stradanju Srba na Kozari od strane ustaša i nemačkih fašista tokom Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći