ĐAČKE EKSKURZIJE POD LUPOM! Učenici osnovnih škola iz Srpske ove godine imali neugodna iskustva na putovanjima

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 06. 2022. u 07:13

MASOVNO obolevanje od stomačnih virusa prilikom odlaska na škole u prirodi i neadekvatni uslovi smeštaja u hotelima na ekskurziji, problemi su osnovaca iz Srpske prilikom ovogodišnjih školskih putovanja, zbog čega Ministarstvo prosvete i kulture RS traži od škola i agencija da povedu više računa o organizaciji tih putovanja.

ЂАЧКЕ ЕКСКУРЗИЈЕ ПОД ЛУПОМ! Ученици основних школа из Српске ове године имали неугодна искуства на путовањима

Foto RTRS

Na osnovu brojnih saznanja i pritužbi roditelja učenika na uslove boravka i putovanja učenika u okviru đačkih ekskurzija i škola u prirodi, Ministarstvo prosvete uputilo je dopis svim školama da je neophodno veće angažovanje na obezbeđenju odgovarajućih uslova smeštaja, ishrane i boravka učenika na ugovorenim destinacijama.

- Asocijaciji turističkih agencija RS ukazano je na neophodnost strogog pridržavanja uslova putovanja i ugovorenih obaveza kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi za đake - kažu u resornom ministarstvu.

Roditelji dece osnovnih škola iz Prijedora i Banjaluke koji su imali najviše neugodnosti od zaraza stomačnim virusima u hotelu na Jahorini, do prljavih soba u jednom hotelu u Novom Sadu, kažu za "Novosti" da neko mora snositi odgovornost za sve što se desilo njihovoj deci.

- Ekskurziju u Novi Sad smo platili 420 maraka, a našu decu dočeka prljava soba. Tražimo da se škole i agencije sankcionišu za ove, malo je reći, neprijatnosti koje su imala naša deca - poručuju roditelji.

Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola RS, kaže da neugodnosti koje se dešavaju na terenu, pogotovo za prljave sobe, snosi hotelijer jer je zadnji u lancu organizacije ekskurzije.

On kaže da je do škola da sprovede procedure oko ekskurzija, a sankcije za lošu uslugu može jedino da snosi agencija i da dalje ganja hotelijera.

- Možda bi dobro rešenje bilo da se kod pravljenja ugovora oko ekskurzija ubaci i klauzula da ukoliko ne bude sve organizovano kako treba, određeni deo novca se ne plati agenciji, odnosno da agencija snosi određene "penale" zbog loše usluge - ističe Popržen.

GREŠKA

ZORAN Preradović, direktor turističke agencije koja je zadužena za ekskurziju osnovaca u Novi Sad, a gde su oni smešteni u neočišćenje sobe, kaže da je nedopustivo da se to dešava.

- Nažalost, učenicima je greškom recepcioner dao sobe koje nisu očišćene. Reagovali smo i sobe su zamenjene. Žao nam je što je do ovog došlo. Do sada nismo imali problema sa tim hotelom - kaže Preradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)