EKSKURZIJE I PO 25.000 DINARA: Roditelji se žale da su im đačka putovanja skupa, agencije to objašnjavaju visokim troškovima

Lj. BEGENIŠIĆ

16. 04. 2022. u 11:00

OTKAKO je Ministarstvo prosvete odobrilo ekskurzije bez ikakvih ograničenja, interesovanje đaka je veliko, a roditelji, koji, takođe, žele da im deca putuju, imaju veliki brigu kako to da plate. Jer, tri noćenja u Srbiji koštaju i do 25.000 dinara.

ЕКСКУРЗИЈЕ И ПО 25.000 ДИНАРА: Родитељи се жале да су им ђачка путовања скупа, агенције то објашњавају високим трошковима

Foto Željko Knežević

S druge strane, učenici završnog razreda gimnazija i srednjih stručnih škola ostaće uskraćeni za matursko putovanje zbog komplikovane procedure.

- Šta će im ostati kao uspomena iz srednje škole, ako ne ekskurzija - kaže nam majka jednog gimnazijalca.

A procedura koja predstavlja prepreku podrazumeva javnu nabavku nakon koje mogu da se upute i žalbe.

- Sve to oduzme vreme, a Ministarstvo je preporuku da se može putovati dalo sredinom marta, maturanti se raspuštaju 27. maja, pa nema vremena da se postupak sprovede i održi ekskurzija - kaže nam Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On, međutim, dodaje da dosta srednjoškolaca nije ni zainteresovano, jer treba da spremaju prijemni, ali i zbog toga što je zabranjen odlazak u inostranstvo.

- Oni su Srbiju već obišli. Interesovanje je opalo otkako ne mogu da putuju van zemlje - ističe Markov.

I dok jedni žale što ne mogu da idu, drugi imaju tu mogućnost, ali po paprenim cenama koje su nakon pandemije skočile do 20 odsto.

Roditelji nam kažu da dvodnevno putovanje iz Beograda u Niš košta 11.800 dinara, izlet na Zlatibor i Taru sa dva noćenja 16.500, dvodnevni put u Novi Sad takođe 16.500, ekskurzija sa jednim noćenjem u Bajinoj Bašti 10.000...

- Cene bi mogle biti manje i do 30 odsto ukoliko bi se birali jeftiniji hoteli i ako bi se država odrekla dela poreza - kaže za naš list Aleksandar Seničić, direktor udruženja turističkih agencija (JUTA). On nabraja šta sve podiže cenu ekskurzija:

- Škole i roditelji biraju skupe hotele sa četiri, pet zvezdica, dok bi smeštaj u hotelima sa dve zvezdice i višekrevetnim sobama, što je praksa i u svetu, bio znatno jeftiniji. Skupo je i iznajmljivanje autobusa, jer oni ne smeju biti stariji od pet godina, a takvih autobusa je malo i skupi su. Tu je i porez državi od 57 odsto, dnevnice nastavnicima...

Osim ovih troškova, za mlađe osnovce koji idu na rekreativnu nastavu, plaća se i lekar, koji mora da bude prisutan sve vreme, a cena je od 50 do 100 evra dnevno. Obavezan je i pratilac grupe u autobusu, koji košta 20 evra (pratilac je obavezan i za starije đake) kao i rekreator, kome se daje 20 ili 30 evra dnevno.

- Na hotel ide 50 odsto novca, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto - tvrdi Seničić.

On smatra da bi Ministarstvo prosvete i predstavnici turističkih agencija trebalo da naprave dogovor koji bi podrazumevao da se označe objekti za boravak dece, da se smanji porez, da se ograniče dnevnice nastavnika, što bi pojeftinilo putovanja za 20 do 30 odsto.

DNEVNICE VELIKE ZBOG ODGOVORNOSTI

ZA dnevnice nastavnika izdvajaju se različiti iznosi, do 5.000 dinara po detetu, a mnogi roditelji su ogorčeni zbog toga.

Nastavnici na ove kritike kažu:

- Ako su dnevnice velike, i odgovornost je velika, vodimo po 30 đaka po nekoliko dana i o svima moramo da brinemo. Dešava se da noćima ne spavamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove