TREĆINA POSLANIKA MENJA STRANAČKI DRES: Sve masovnija trgovina mandatima uništava partije u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 05. 2022. u 06:45

SAMO nekoliko meseci pred održavanje izbora u BiH, partije iz Srpske su sve glasnije da mandati koji se osvoje na izborima moraju pripasti stranci a ne pojedincu, kako je sada.

ТРЕЋИНА ПОСЛАНИКА МЕЊА СТРАНАЧКИ ДРЕС: Све масовнија трговина мандатима уништава партије у Републици Српској

Foto: Novosti

 Na taj način sprečilo bi se "preletanje" iz stranke u stranku, a što je već godinama problem. Samo u ovom četvorogodišnjem mandatu u Narodnoj skupštini RS, od 83 poslanika čak 26 je promenilo stranački dres, a to je skoro trećina. Prelasci su uglavnom iz opozicionih u partije vladajuće koalicije.


U NVO "Restart" su prepoznali ovaj problem i napravili bazu "preletača" koju osvežavaju kako se pojavi novi slučaj.


- Dosadašnja baza broji preko 110 poslanika i odbornika, mada smo tek na pola puta, jer nam je ostao još veliki broj manjih opština u kojima nismo mogli da dođemo do podataka. Iz tog razloga ova baza je i zamišljena da može da se dopunjuje i mi očekujemo i pomoć naroda kako bi je popunili - kaže Velizar Antić, član "Restarta" i politički analitičar.
On kaže da su "preletači" pogubni po demokratiju i izborni proces, jer ljudi gube poverenje u političare i celokupan sistem.


- Ta pojava utiče demotivišuće na narod da učestvuje na izborima i samim tim je jako loša. Tu pojavu treba posmatrati kao klasičnu krađu. Svi smo spremni da osudimo lopova ukoliko nam ukrade novčanik i složićemo se da se u tom slučaju radi o krađi. Međutim, ta pojava preletača je postala toliko masovna da je narod prihvatio kao normalnu. Potrebno je naglasiti da je promena političke partije nakon osvojenog mandata i prelazak u drugu partiju na određeni način krađa volje naroda i da između te krađe i krađe novčanika nema nikakve razlike - ističe Antić.


Među 26 poslanika koji su promenili dres najviše je onih iz SDS, čak njih šest je napustilo tu stranku i otišlo u drugu partiju i to onu u vlasti.


Miladin Stanić, šef Kluba SDS u NSRS, kaže da preletači gledaju politiku sa materijalne pozicije, a ne ideološke. Stavljaju lični interes ispred interesa stranke i RS.


- Jedino rešenje je da mandat pripada stranci - kaže Stanić.
On kaže da je javna tajna da se papreno plaćaju promene stranačkih dresova pogotovo poslanika u NSRS.


- Za jednog poslanika iz Kluba SDS, od šest koliko ih je otišlo pričalo se da je tražio 450.000 maraka za prelaz u drugu stranku. Takođe ima i onih koji su bili u našim redovima, a tražili su 200.000 maraka da ostanu poslanici SDS. Sve ovo je velika sramota - kaže Stanić.


Davor Šešić, poslanik SDS je pre mesec dana promenio stranački dres i otišao je u SP. Odluku pravdao da se nije slagao s vrhom stranke i da nije hteo da menja stranku na početku mandata i da se na ovaj potez odlučio na kraju mandata kako bi ispoštovao sve one koji glasali za njega na prošlim izborima.
 

AUSTRIJSKI IZBORNI MODEL


VELIZAR Antić kaže da bi se u BiH mogao primeniti deo austrijskog izbornog zakona gde se kaže da političkoj partiji pripada mandat u prvih osam meseci nakon izbora.
- Razlog je taj što se najveći broj preletanja dešava u prvih nekoliko meseci nakon izbora jer se u tom periodu formira i Vlada. Nakon tih osam meseci mandat bi pripadao izabranom predstavniku - ističe Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći