SPOMENIK SA 62 STUBA - SIMBOLA VEČNOSTI: Banjaluka konačno dobija centralno obeležje borcima VRS (FOTO)

S. M.

18. 05. 2022. u 18:42

IZGRADNjA centralnog spomen-obeležja poginulim borcima u Banjaluci, a na koje se čeka 30 godina, počeće ove godine na lokaciji kod Krašovog parkinga u centru grada.

СПОМЕНИК СА 62 СТУБА - СИМБОЛА ВЕЧНОСТИ: Бањалука коначно добија централно обележје борцима ВРС (ФОТО)

Foto: A. Čavić

Najbolje idejno rešenje za spomenik predstavljeno je danas u Banjaluci. Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je ovo važan trenutak na koji se dugo čekalo.

- Ovo je poslednji, ali možda i najbolji trenutak kada treba da ovo učinimo, prema tome, kocka je bačena. Ovo je trenutak koji smo dugo čekali i dugo najavljivali - rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da je Grad 9. januara doneo odluku o raspisivanju međunarodnog javnog poziiva, simbolično, na 30 godina postojanja Republike Srpske, i da je sada ambicija da se sa izgradnjom spomen- -obeležja započne već ove godine.

- Naša ambicija je da na leto završimo projekat koji se kreira na osnovu idejnog rešenja, a kada se to uradi, onda ćemo raspisati javnu nabavku za izvođenje radova. U planu je da izgradnju ovog monumentalnog spomen-obeležja započnemo ove godine - poručio je gradonačelnik.

Foto: Grad Banjaluka

Firma koja je predstavila najbolje idejno rešenje jeste "Ruting", a Nikola Dmitrović, arhitekta, rekao je kako je velika čast pobediti na jednom ovakvom konkursu. Poručio je kako je simbolički koncept ovog rešenje višeslojan, i da se glavni koncept samog spomenika oslanja na stub kao simbol večnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!