BLOKADOM PROJEKATA RUŠE DODIKA! Deo međunarodne zajednice pojačava ekonomski pritisak na Republiku Srpsku

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 04. 2022. u 08:12

NAKON sankcija koje je Velika Britanija uvela srpskom članu PBiH Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, predsednici RS, usledili su i ekonomski udari na RS kroz blokiranje projekata koje treba da finansiraju Evropska unija i Nemačka.

БЛОКАДОМ ПРОЈЕКАТА РУШЕ ДОДИКА! Део међународне заједнице појачава економски притисак на Републику Српску

Foto V.Tripić

Tako je vlada Nemačke obustavila pripremu četiri infrastrukturna projekta od 105 miliona evra. Radi se o HE "Trebinje", HE "Trebinje" faza 3, Vetropark "Hrgud" i Distribucija otpadne vode Gradiška.

Nemačka je odluku obrazložila da se projekti obustavljaju sve dok se ne povuku odluke Narodne skupštine RS od 10. decembra prošle i 10. februara ove godine, a vezane su za usvajanje Zakona o raspolaganju nepokretnom imovinom i dok ne bude okončana blokada državnih institucija. Pored Nemačke i EU je zaustavila dva granta za izgradnju infrastrukture i to na Koridoru 5C i izgradnji železničke pruge kod Šamca.

Sagovornici "Novosti" kažu da su ekonomski pritisci deo politike Zapada da pokuša da smeni aktuelnu vlast u Srpskoj. Srđan Perišić, politički analitičar, kaže da je obustavljanje projekata nastavak politike sankcija prema RS i njenim liderima.

- Nije ovde u pitnju Dodik, a koga Zapad želi da predstavi kao remetilački faktor u BiH.

Dodik je samo maska da se zapadni moćnici obračunaju sa RS - naglašava Perišić.

Glavni cilj zapadnih moćnika je, dodaje, da posledice ekonomskih pritisaka osete građani RS i da na oktobarskim izborima promene politiku, a koja bi odgovarala zapadnim silama.

- Deo međunarodne zajednice očigledno želi da postavi svoje igrače na političkoj sceni, koji bi bez pogovora slušali mentora. Pored slabljenja RS, drugi cilj pritisaka je da se BiH uvuče u NATO - objašnjava Perišić.

On kaže da već 12 godina NATO i Zapad pokušavaju da uvuku BiH u savez, ali im to ne dopušta RS i politika Milorada Dodika.

- NATO je sad u fokusu jer pokušava objediniti sve zemlje u borbi sa Rusijom. I u NATO vide idealnu šansu da BiH ubace u savez. Zato je sad targetirana RS kao kočnica procesa i zbog toga će biti pod sve jačim pritiskom, koji se ogleda i u stopiranju ekonomskih projekata - ističe Perišić.

Foto: V. Tripić

Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da efekti ekonomskih pritisaka koji se vide kroz povlačenje projekata iz RS mogu uticati na kreditni rejting i poskupljivanje javnog zaduživanja.

- Ne bi valjalo ukoliko ovo potraje. Projekti u putnu infrastrukturu su potrebni jer imamo najlošiju infrastrukturu u JI Evropi. Što se tiče onih u energetici, to nije toliko bitno jer postoje mnogi zainteresovani - kaže Đogo.

AKO NEĆE NEMCI, HOĆE KINEZI

SRPSKI član PBiH Milorad Dodik izjavio je da će Nemcima biti dat rok od šest meseci za odluku o projektu Vetroparka "Hrgud", a ako ne budu hteli da ga nastave, taj projekat daće Kinezima.

- Nemačka je zabranila svojoj firmi da gradi Vetropark "Hrgud" u RS. Znate li koliki je red zemalja koje traže da grade vetroparkove ili su spremne da ih kreditiraju?

Izgubićemo kredite iz Nemačke, naći ćemo ih u Kini - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)