PROFESOR MILOŠ KOVIĆ: Ne mogu se praviti kompromisi o nacionalnim interesima

Novosti online

18. 04. 2022. u 15:36

ISTORIČAR Miloš Ković rekao je povodom predstojećeg narodnog skupa za odbranu Republike Srpske u Banjaluci, da je očuvanje Srpske u njenom dejtonskom kapacitetu srpski interes i da se o osnovnim nacionalnim i egzistencijalnim interesima ne mogu praviti kompromisi.

ПРОФЕСОР МИЛОШ КОВИЋ: Не могу се правити компромиси о националним интересима

Foto: D. Milovanović

Ković je istakao da nije slučajno što upravo borci organizuju ovakav skup i podsetio da, za razliku od Republike Srpske gde su se elite promenile, u Sarajevu elite čine i dalje isti oni ljudi iz devedesetih koji su ratovali protiv srpskog naroda.

On je istakao da iza vlasti u Sarajevu, stoje iste one sile koje su stajale i devedesetih, a koje nemaju demokratski legitimitet i pokušavaju da ugroze bezbednost demokratski izabranih predstavnika Republike Srpske – njenog predsednika i srpskog člana Predsedništva BiH.

Ković ukazuje da je to stanje u potpunosti neregularno, a da je ono što je neophodno u ovom trenutku za Republiku Srpsku je to da dobije punu podršku Srbije.

On ističe da su u ovom trenutku potrebni trezvenost, strpljenje i "umeće čekanja", jer, kako podseća, ne mogu se praviti kompromisi o osnovnim nacionalnim i egzistencijalnim interesima.

- Naš interes u ovom trenutku je očuvanje Republike Srpske u njenom dejtonskom kapacitetu i naš cilj je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Sa tim stvarima nema igranja i tu nema popuštanja - poručuje Ković.

Kako kaže, o svemu ostalom može da se razgovara, ali o osnovnoj egzistenciji Republike Srpske i njenih demokratski izabranih, legitimnih predstavnika, ne može da bude razgovora.

- Jer onda ćemo imati "evromajdane" kao što su bili 2014. u Ukrajini, a videli smo kuda takve situacije vode - zaključuje Ković.

Boračka organizacija Republike Srpske održaće 20. aprila u Banjaluci veliki narodni skup pod sloganom "Sloboda".

(SRNA)

Vesti iz Republike Srpske čitajte na portalu vecernjenovosti.ba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024