ZA PROJEKTE 24.000 KM: Omladinska banka Prnjavor i "Mozaik" pomažu mlade

V. N.

18. 04. 2022. u 06:08

OMLADINSKA banka Prnjavor, uz finansijsku podršku Fondacije "Mozaik" i Opštine Prnjavor, ove godine podržaće devet projekata mladih u ukupnoj vrednosti 24.000 KM.

ЗА ПРОЈЕКТЕ 24.000 КМ: Омладинска банка Прњавор и Мозаик помажу младе

Mladi nakon potpisivanja ugovora / Foto Srna

Direktor programa Omladinske banke Fondacije "Mozaik" Željko Pauković pojasnio je da je kroz četvorogodišnji memorandum o saradnji između Fondacije i opštine Prnjavor definisana podrška za 30 projekata i pet do šest mikrobiznisa mladih.

- Rad u odborima Omladinske banke podstiče mlade ljude da samostalno donose odluke koji će projekti biti podržani i preuzimaju veću odgovornost za upravljanje sredstvima koje izdvajaju partnerske opštine i Fondacija - rekao je Pauković.

On je dodao da se na taj način kroz konkretne projekte rešavaju neki problemi u lokalnim zajednicama, a mikrobiznisima podstiče zapošljavanje mladih.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš napomenuo je da se stalno povećava broj projekata kroz koje su u protekle tri godine realizovane mnoge važne ideje mladih ljudi, ali se istovremeno povećavaju i izdvojena sredstava za ovu namenu.

- Pre dve godine u Prnjavoru su bila četiri projekta, a prošle godine osam i jedan mikrobiznis. Ove godine imamo devet projekata i dva mikrobiznisa u kojoj opština učestvuje sa 10.500 KM - rekao je Tomaš.

Koordinator Omladinske banke Prnjavor Dajana Bašić izrazila je zadovoljstvo, jer se iz godine u godinu povećava broj projekata što je pokazatelj da mladi prepoznaju probleme lokalne zajednice i nalaze načine da ih kvalitetno reše.

Inače, do 4. maja je otvoren poziv za mikrobiznise mladih koji podrazumeva bespovratna sredstva za registraciju prvog posla u iznosu do 2.000 KM.

ADAPTACIJA ČITAONICE

JEDAN od ovogodišnjih projekata koji je dobio finansijsku podršku je uređenje dela Narodne bibilioteke u Prnjavoru. Direktor Biblioteke Dušan Marić pojasnio je da će zahvaljujući odobrenim sredstvima biti adaptirana čitaonica što će omogućiti razne promocije i održavanje kulturna dešavanja, kao i galerijski prostor za mlade umetnike koji su izrazili želju da tu izlažu svoje radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024