TEK TRI ODSTO PENZIJA VEĆE OD 1.300 KM: Kakva su mesečna primanja među 271.183 najstarijih građana Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 04. 2022. u 07:21

OD 271.183 korisnika Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, penzije sa višim iznosom u koje se ubrajaju penzije iznad 1.300 maraka, prima 943 korisnika!

ТЕК ТРИ ОДСТО ПЕНЗИЈА ВЕЋЕ ОД 1.300 КМ: Каква су месечна примања међу 271.183 најстаријих грађана Републике Српске

Foto Novosti

Najveća penzija koja se isplaćuje u Republici Srpskoj iznosi 2.268 maraka, ali najdeblja koverta rezervisana je samo za jednog korisnika. U pravilu je to starosna penzija za pun staž osiguranja od 40 godina, pojašnjavaju u Fondu za "Novosti"!

Prema podacioma FPIO RS penziju od 1.300 do 1.500 KM prima 654 korisnika, od čega korisnika starosnih penzija 635, invalidskih jedanaest i porodičnih penzija osam.

- Penzije u rasponu od 1.500 KM pa naviše ima 289 najstarijih sugrađana, od čega su 286 starosna penzija i tri invalidska - navode u FPIO RS.

Iz ovog fonda objašnjavaju da bi korisnik ostvario penziju veću od 1.500 maraka u Srpskoj potrebno je da ima platu od oko 2.900 KM za koju se uredno uplaćuje doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Na penziju od 2.000 KM mogu da računaju samo oni koji imaju zaradu od 4.000 KM i to u dužem vremenskom periodu od najmanje 25 godina pa do maksimalnih 40 godina.

Ratko Trifunović, predsednik Udruženja penzionera RS kaže za "Novosti" da penzioneri teško žive od penzija, a sada su dodatno pogođeni talasom poskupljenja životnih namirnica.

- Iako je Vlada RS povećala penzije prošle godine za deset odsto, kao i jednokratnu pomoć, to je sada sve pojedeno ovim poskupljenjima. Nagli rast cena osnovnih životnih namirnica je doveo penzionere u težak materijalni položaj. Očekujemo da će Vlada reagovati i delimično ublažiti finansijski udar na penzionere - ističe Trifunović.

On kaže da su penzije u Srpskoj male jer su i zarade zaposlenih prosečno relativno male.

- Nije tajna da mnogi poslodavci godinama u Srpskoj ne plaćaju pune plate radnicima, već ih prijavljuju na minimalac i na njega plaćaju doprinose, a deo radnicima daju u kovertama. I onda kad radnik krene u penziju njegova primanja su mala jer je bio prijavljen na minimalac 20 i više godina, pa može na penzijskom čeku može da dobije oko 500 maraka - pojašnjava Trifunović.

Ekonomisti kažu za "Novosti" da je jedan od problema za visinu penzija i broj penzionera u Srpskoj.

- Od završetka rata mnogo se ljudi penzionisalo, a koji su mogli i dalje da rade. Zbog ogromnog broj penzionera i visina penzija je smanjena, kažu ekonomisti i dodaju da penzije mogu rasti ukoliko bude otvoreno još radnih mesta i dođe do povećanja plata preko 1.000 maraka.

Fond PIO Srpske, Foto O. Matavulj

PROSEČNA - 431 MARKA

PREMA podacima FPIO RS isplatom penzije za mart obuhvaćeno je ukupno 271.183 korisnika prava, od čega je 220.116 u Republici Srpskoj, a van Republike 51.067 korisnika prava. Za isplatu penzije za mart potrebno je 105,14 miliona KM u neto iznosu. Prosečna penzija iznosi 431,35 KM.

BANKARI NAJPLAĆENIJI

IZ Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, pojašnjavaju da su delatnosti u kojima su radili korisnici koji primaju iznos najviše penzije bankarstvo, bezbednost, osiguranje, nauka i visoko obrazovanje i dr...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)