VIŠE PENZIONERA NEGO ZAPOSLENIH! Alarmantni podaci republičkog fonda u četiri opštine istočne Hercegovine

D. CURAĆ

24. 02. 2022. u 08:12

ISTOČNA Hercegovina ostaje bez radne snage, a da je upaljen alarm na jugu Republike Srpske pokazuju i podaci Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS, po kojem je u četiri od šest hercegovačkih opština znatno veći broj penzionera nego zaposlenih radnika.

ВИШЕ ПЕНЗИОНЕРА НЕГО ЗАПОСЛЕНИХ! Алармантни подаци републичког фонда у четири општине источне Херцеговине

Foto D. Curać

Tako je u Trebinju broj penzionera 7.688, dok je radnika 9.313, a pozitivan odnos je u Gacku gde je broj penzionera 1.640 u odnosu na 3.352 radnika. Međutim, u Bileći imaju razloga za brigu pošto je broj zaposlenih manji za više od 500, tačnije 2.221 u odnosu prema 2.733 najstarijih sugrađana.

- Nažalost, mi u Bileći ostali smo bez brojnih preduzeća koja su uspešno radila pre rata. Sve te firme su pogašene, mašine "otišle" na otpad, a za sve ovo vreme nismo uspeli da otvorimo nova radna mesta. Mladim ljudima se ne treba čuditi što odlaze, život brzo prolazi, moraju se snalaziti i zbog toga ostajemo bez radno sposobne snage - istakao je Veselin Vujović, načelnik Opštine Bileća.

Ništa bolja situacija nije ni u Ljubinju, gde je broj zaposlenih 614 u odnosu na 960 penzionera.

- Mi smo nemoćni da sami otvaramo radna mesta bez ikakvih benefita, tako da mladi nemaju vremena za čekanje i primorani su da odlaze tražeći radna mesta. Moramo na svaki mogući način pronaći rešenja, jer svesni smo da ostajemo bez stanovništva - rekao je Stevo Drapić, načelnik Opštine Ljubinje.

Kada je u pitanju Nevesinje, broj penzionera je 2.694 u odnosu na broj radnika kojih je 1.995, dok je u Berkovićima 449 prema 355 u korist onih koji primaju penziju.

- Nema mnogo izgleda da će se u budućnosti stvari promeniti u korist radnika - kažu naši sunarodnici.

Berkovići se suočavaju sa činjenicom da se broj stanovnika smanjuje, da se broj staračke populacije povećava, a da mladi mahom odlaze, jer jednostavno nemaju vremena da čekaju - naglasio je Nenad Abramović, načelnik Opštine Berkovići.

I građani sa kojim smo razgovarali u tim opštinama kažu da radno sposobno stanovništvo odlazi tamo gde je bolje, odnosno, gde mogu živeti od svoga rada.

TREBINjCI U DUBROVNIKU

IAKO je Trebinje regionalni centar istočne Hercegovine, u tom gradu dolazi do sve većeg odlaska radno sposobnih ljudi u susedni Dubrovnik, pogotovo u vreme letnje sezone.

U Reagionalnom savezu sindikata istočne Hercegovine kažu da posladovaci iz Hrvatske i Crne Gore u sve većem broju dolaze u Trebinje i nude mnogo bolje uslove radnicima koji tokom letnje sezone mogu mnogo više zaraditi nego na istim poslovima u svom gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)