PREDRAG BASTAĆ OSUĐEN NA 35 GODINA: Sud BiH izrekao presudu za ratne zločine u Vlasenici

Tanjug

22. 03. 2022. u 16:46

SUD Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Srbin Predrag Bastać osuđen objedinjenom kaznom od 35 godina zatvora za krivično delo ratni zločin protiv čovečnosti.

ПРЕДРАГ БАСТАЋ ОСУЂЕН НА 35 ГОДИНА: Суд БиХ изрекао пресуду за ратне злочине у Власеници

Foto S. Mišljenović

Pritom je, saopšteno je iz Suda, uzeta u obzir ranije izrečena pravosnažna presuda, kojom je Bastać 4. februara 2010. godine osuđen na 22 godine zatvora.

Optuženom će u izrečenu kaznu biti uračunato vreme provedeno na izdržavanju kazne po ranijoj pravosnažnoj presudi, kao i vreme provedeno u pritvoru.

Bastać je proglašen krivim zato što je u periodu od 21. aprila 1992. godine do kraja septembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva opštine Vlasenica.

Navodi se da Bastać znao za taj napad i da su njegove radnje deo tog napada kao pripadnika rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i verskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i njegovom doprinošenju ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života.

Sud je istovremeno odbio optužbu u delu koji se odnosi na osobe obuhvaćene ranijom pravosnažnom presudom, kako je naznačeno u izreci presude.

Protiv ove presude Baastać ima pravo žalbe.

BONUS VIDEO: MINISTAR VULIN U BIJELjINI: Neutralnost je naš put

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)