GASTRO PONUDA REGIONA: Srednjoškolci Istočnog Sarajeva pokrenuli serijal o Nacionalnim kuhinjama

M. REGOJE

14. 03. 2022. u 09:33

UČENICI Srednje škole "28. juni" iz Istočnog Sarajeva su, zajedno sa profesorima, pokrenuli serijal emisija posvećenih gastro i turističkim ponudama nacionalnih kuhinja zemalja u okruženju.

ГАСТРО ПОНУДА РЕГИОНА: Средњошколци Источног Сарајева покренули серијал o Националним кухињама

Tradicionalna kuhinja Crne Gore, Foto M. Regoje

Prva emisija posvećena je gastro i turističkoj ponudi Crne Gore, a pripremaju se i emisije za nacionalnu kuhinju Srbije. Ovu emisiju učenici su nazvali po profesorki Željki Vidić koja im predaje kuvarstvo i praktičnu nastavu.

- Ljubav i želju prema pripremanju hrane i učenju o turističkim potencijalima iskoristili smo za kreiranje emisije, čiji je naziv "Željkina magična kuhinja" - ističe profesorka Vidić.

Ona dodaje da je cilj tih emisija da učenici kulinarskog, ugostiteljskog i turističkog zanimanja pokažu sve što su do sada naučili, ali i da unaprede svoje znanje i veštine.

Ideja za ovaj projekat potekla je od direktora Srednje škole "28. juni", koji je želeo da poveže učenike koji se obrazuju za tri različita zanimanja.

Hrana iz kuhinje srednjoškolaca, Foto M. Regoje

Svoju kulinarsku i turističku priču zaokružili su i video-tehničari informacionih tehnologija, a od pomoći su, svakako, bili i saveti i znanja profesora.

- Zadovoljstvo mi je što sam učestvovao u projektu i imao priliku da saznam nešto novo o tradicionalnoj kuhinji Crne Gore. Imali smo priliku da učimo i istražujemo, i da, na moderan način, predstavimo rezultate našeg rada - kaže Vladan Benić, jedan od učenika koji je učestvovao u stvaranju emisije.

Benić kaže da su se prvi put susreli sa bumbarom koji se pravi od kukuruznog brašna i iznutrica, nakon čega se filuje u crevce i seče na šnite.

- Uživali smo praveći tradicionalne poslastice kao što su vanilice i sutlijaš. Ovo je bilo veoma značajno iskustvo i za turističke tehničare koji su nas pričom vodili kroz turistički zanimljive destinacije Crne Gore - kaže Vladan.

NAREDNA PRIČA O DUHU JUŽNE SRBIJE

SREDNjOŠKOLCI iz Istočnog Sarajeva u narednoj emisiji planiraju da predstave tradicionalnu kuhinju južne Srbije, i kažu da su shvatili da tržište, pored dobro i ukusno pripremljene hrane, traži i njenu modernu prezentaciju.

- Trenutno istražujemo hranu koja će najbolje predstaviti tradiciju i duh tog dela Srbije.

Trudimo se da osmislimo kako ćemo tu hranu dekorisati, napraviti najbolje video-zapise i na taj način ljudima približiti duh tog podneblja - ističu učenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!