GUŽVE ZA MESTO U OBDANIŠTIMA: Roditelji u Istočnom Sarajevu godinama se suočavaju sa problemima, popunjeni su i privatni vrtići

M. REGOJE

14. 02. 2022. u 07:13

GUŽVE u javnim obdaništima višegodišnji su problem sa kojim se suočavaju roditelji u Istočnom Sarajevu, a poslednja nada često su privatni vrtići. Međutim, sve je manje mesta i u tim ustanovama, što potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

ГУЖВЕ ЗА МЕСТО У ОБДАНИШТИМА: Родитељи у Источном Сарајеву годинама се суочавају са проблемима, попуњени су и приватни вртићи

Vrtić "Patrijarh Pavle" / Foto M. Regoje

Najveća briga roditelja, odmah po završetku porodiljskog jeste izbor, ali i pronalazak mesta u vrtićima. Mnogi su dugo na listama čekanja za mesto u predškolskoj ustanovi, a srećni su oni kojima u pomoć priskaču bake i deke, barem dok ne premoste taj period dok dete dođe na red u vrtiću.

Direktor predškolske ustanove "Patrijarh Pavle" iz Istočnog Sarajeva Nikola Ašanin, za "Novosti", kaže da su trenutno sva mesta popunjena, i da u ovom vrtiću trenutno boravi oko 180 dece, uzrasta od jedne do šest godina.

- Od januara je povećano interesovanje za upis, ali nismo u mogućnosti da prihvatimo više dece, kada je u pitanju jaslička grupa - ističe Ašanin.

Na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, pored vrtića "Patrijarh Pavle", radi i pet privatnih obdaništa.

Ašanin dodaje da poslednjih godina raste obuhvat dece predškolskim obrazovanjem, a problem predstavlja i to što je dozvoljen manji broj dece u jasličkim nego u vrtićkim grupama.

- U jasličkim grupama može da boravi 15 dece, dok u vrtićke upisujemo 30, pa je iz tog razloga svim vrtićima boljka taj manjak mesta u jasličkim grupama - dodaje Ašanin.

On dodaje da su u prošloj godini dodali još jednu prostoriju u obdaništu, za mešovitu vrtićku grupu, ali da su i ti kapaciteti sada popunjeni.

Ašanin ističe da je osnivač predškolske ustanove "Patrijarh Pavle", opština Istočno Novo Sarajevo, u toku prošle godine pripremila projekat za izgradnju novog vrtića, koji će biti duplo većeg kapaciteta od ovog postojećeg.

- Projekt je već završen, a nadamo se da će izgradnja biti završena do kraja ove godine, da bismo početkom sledeće godine mogli da koristimo barem deo kapaciteta te nove ustanove - kaže Ašanin.

On smatra da će izgradnjom novog vrtića biti zadovoljene potrebe za upis u predškolsko obrazovanje sve dece iz opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, za duži period.

SKUPLjI BORAVAK

ZBOG rasta troškova namirnica, boravak dece u vrtićima u Istočnom Sarajevu je povećan, pa sada, u javnom obdaništu, iznosi 200 KM za decu vrtićkog uzrasta, a 220 KM za jasličke grupe.

U privatnim ustanovama te cene se kreću od 250 do 270 KM, za dvoje dece iznosi 460 KM, dok za poludnevni boravak roditelji izdvajaju 180 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić