CENTAR ZA RANI RAST I RAZVOJ: U Sarajevsko-romanijskoj regiji, u okviru vrtića "Bubamara", uskoro nove usluge

M. REGOJE

23. 02. 2022. u 06:08

U PALAMA će se uskoro, u okviru vrtića "Bubamara", otvoriti centar za rani rast i razvoj, što je roditeljima veoma značajno, posebno ako se uzme u obzir činjenica da takav centar do sada nije postojao u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

ЦЕНТАР ЗА РАНИ РАСТ И РАЗВОЈ: У Сарајевско-романијској регији, у оквиру вртића Бубамара, ускоро нове услуге

Foto D. Milovanović

Direktor Dečjeg centra "Bubamara" na Palama Vanja Jugović smatra da je najbolje vreme da se ispravi bilo kakvo odstupanje od normalnog rasta i razvoja deteta uzrast do sedam godina, a otvaranje ovog centra od velikog je značaja kako za decu, tako i za roditelje.

Jugovićeva ističe da su veoma ponosni što je ideja o osnivanju centra potekla je od Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Pale, koju čine profesionalci više ustanova iz opštine Pale, i istakla da će proces procene odstupanja od normativa rasta i razvoja deteta biti besplatan.

Roditelji koji primete bilo kakav problem kod svoga deteta, psihički ili fizički, moći će ga dovesti u centar, bez obzira na to da li dete ide u vrtić ili ne.

Ukoliko postoje odstupanja od zadatih normativa, izrađivaće se individualni program prema kojem će se raditi sa detetom kako bi eventualne poteškoće bile prevaziđene.

Centar za rani rast i razvoj će pomoći roditeljima i u ekonomskom smislu i smanjiti dodatne troškove, jer su do sada roditelji Sarajevsko-romanijske regije na procenu deteta odlazili u Foču, Banjaluku ili dalje.

Jugovićeva dodaje da vrtić "Bubamara" trenutno pohađa 42 mališana na tretmanu zbog problema sa govorom i u ponašanju, i ističe da danas deca sve više vremena provode ispred računara i televizora, što je jednosmerna komunikacija i jedan od faktora problema.

DECA BEZ ADEKVATNE ZAŠTITE

ZNAČAJAN broj dece u BiH ne dobija adekvatnu zdravstvenu zaštitu, što dovodi do zastoja i poteškoća u razvoju i ozbiljnih bolesti. Neke od prepreka u ostvarivanju punog razvoja u ranom detinjstvu uključuju nedostatak resursa, nizak nivo informisanosti o dostupnim uslugama među marginalizovanim grupama stanovništva, i ograničen broj kvalifikovanog osoblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)