MISLILI KOKAIN, A ZAPLENILI KREATIN: Veštačenje praha oduzetog u akciji "Kodeks", demantovalo banjalučku policiju

O. MATAVULJ

26. 01. 2022. u 07:13

VIŠE od 260 grama belog praha koji je PU Banjaluka pronašla i zaplenila u nedavnoj akciji "Kodeks" nije kokain, kako je prvobitno saopšteno, već kreatin?!

МИСЛИЛИ КОКАИН, А ЗАПЛЕНИЛИ КРЕАТИН: Вештачење праха одузетог у акцији Кодекс,  демантовало бањалучку полицију

Foto Novosti

To je, kako saznaju "Novosti", utvrđeno veštačenjem oduzete "droge", koje je po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci obavljeno u Kriminalističko-tehničkom centru MUP Republike Srpske.

U akciji je, kako se navodilo, oduzeto 2,1 kilograma marihuane i 260 grama supstance za koju se ispostavilo da je kreatin. Sporni prah je pronađen i zaplenjen u pretresu kod osumnjičenog Filipa Bojića iz Banjaluke, koji se više od mesec dana nalazi u pritvoru.

Da stvar bude još gora, prah je pronađen u fabričkoj bočici s jasnim natpisom da je reč o kreatinu.

- U ispitivanom uzorku praha nije utvrđeno prisustvo psihoaktivnih komponenti, ali je utvrđeno prisustvo kreatina, kako je i navedeno na pakovanju. Kreatin je supstanca koja u organizmu čoveka učestvuje u snabdevanju energijom - navodi se u rezultatu veštačenje, uz pojašnjenje da je to dodatak prehrani koji koriste sportisti, jer povećava snagu i mišićnu masu.

Akcija "Kodeks", Foto Novosti

U akciji "Kodeks" uhapšeni su član bajkerske grupe United tribuns Milorad Vuković zvani Luis, kik-bokser Luka Brković, Filip Bojić, Saša Mirković, Aljoša Marić, Petar Marjanović i Goran Đurica svi iz Banjaluke. Oni se nalaze u pritvoru, dok je Vladimir Zečić pušten na slobodu nakon što je priznao krivicu i pristao na saradnju s istražnim organima. Svima se na teret stavlja neovlaštena proizvodnja i promet drogom.

Grupi se na teret stavlja da su od početka 2020. do 6. decembra prošle godine nabavljali i preprodavali kokain i marihuanu korisnicima u Banjaluci. Kao glavni šrafovi grupe označeni su Vuković i Brković. Na osnovu dobijenog veštačenja, ali i drugih okolnosti, branioci nekolicine osumnjičenih već su zatražili ukidanje pritvora, o čemu će naknadno odlučiti Okružni sud u Banjaluci.

"GREŠKA" NIJE PRVI PUT

BANJALUČKOJ policiji i ranije se dešavalo da u akcijama oduzmu veću količinu praška, koji u statistikama zavedu kao kokain, ali se ispostavi da je reč o nečemu drugom. U akciji "Vidikovac" u februaru 2020. godine zaplenili su 35 kilograma marihuane, ali i 1,27 kilograma "kokaina" za koji je veštačenjem utvrđeno da se radi o proteinu i kreatinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)