NAJVAŽNIJE JE DA SE U SRPSKOJ CENI TRUD: Plaketa "Palata Republike" veliki podstrek za đaka Aleksu Ćirića sa Pala

M. REGOJE

17. 01. 2022. u 06:08

UČENIK Osnovne škole "Srbija" sa Pala, Aleksa Ćirić odlikovan je povodom Dana Republike Srpske Plaketom "Palata Republike". Aleksa za "Novosti" kaže da mu je bila velika čast da recituje stihove pesme Matije Bećkovića pred visokim zvanicama, ali i da primi Plaketu "Palata Republike" od predsednika Republike Srpske.

НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СЕ У СРПСКОЈ ЦЕНИ ТРУД: Плакета Палата Републике велики подстрек за ђака Алексу Ћирића са Пала

Aleksa sa predsednicom Srpske / Foto privatna arhiva

- Odlikovanje koje sam dobio mnogo mi znači, smatram da je ovo veliki podstrek za mene i da se i dalje trudim, ne samo na ovom polju, nego uopšte u svom daljem školovanju. Najvažnije je da se u Republici Srpskoj ceni i poštuje trud i zalaganje, kako učenika i studenata, tako i ostalih - kaže Ćirić.

On ističe da je poeziju zavoleo u ranom detinjstvu, slušajući priče i pesme koje su mu stariji čitali, te mu je tokom odrastanja poezija postala razonoda.

- U sedmom razredu osnovne škole moja nastavnica srpskog jezika Radomirka Lalović iz OŠ "Srbija" mi je predložila da se prijavim na takmičenje iz recitovanja. Ona je odigrala veliku ulogu u tom mom uspehu i zaslužna je koliko i ja - kaže Ćirić.

On ističe da je recitovanje vežbao sa nastavnicom Lalović gotovo svakodnevno i da ga je upravo ona naučila na koji način da prenese emociju iz pesme i kako da je bolje razume.

Aleksina nastavnica iz OŠ "Srbija" Radomirka Lalović kaže da je njegovo recitovanje na Dan Republike Srpske u Banskom dvoru gledala na TV ekranu, te da se na licima prisutne publike videlo oduševljenje i da su shvatili da je ovo priznanje stiglo u prave ruke.

- Uspeli smo - kaže nastavnica i dodaje - Aleksa je darovit dečak, talentovan i za glumu i za recitovanje. Ipak, trebalo je prepoznati njegov talenat, razlistati poetski osećaj i zaviriti u dubinu njegove posvećenosti pesmi.

Nastavnica Lalović kaže da su odabrali zahtevnu pesmu Matije Bećkovića "Đe reče Japan", koju je Aleksa trebalo da stvaralački doživi, probudi u sebi emociju, naglasi smisao i poruku pesme.

- Znala sam da se bez dobre dikcije, ritma, pravilnog akcenta, pauze, tehnike govora i drugih figura ne može postići lep reljefni govor poezije. Recitovanje je stvaralački umetnički čin u kom poezija na putu od teksta do glasa prođe niz preobražaja - kaže nastavnica Lalović.

Ona dodaje da su danima vežbali za njegov nastup u recitovanju, kako bi odgovorili na visoke zahteve žirija, koji su činili univerzitetski profesori i profesionalni glumci.

GOVORIO MATIJINE STIHOVE

ALEKSA Ćirić je, kao učenik Osnovne škole "Srbija" sa Pala, na republičkom takmičenju pobedio u recitovanju sa pesmom Matije Bećkovića "Đe reče Japan", a istu je izrecitovao i nakon dodele plakete pred visokim zvaničnicima Srpske i Srbije u Banskom dvoru u Banjaluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet