BRISEL HOĆE DA "ISPEGLA" INCKOV ZAKON: Evropski zvaničnici započeli misiju sa ciljem da se predstavnici RS vrate u zajedničke institucije BiH

S. M. - D. M. S.

23. 12. 2021. u 09:00

SVESNI štete koju je izazvao bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u poslednjim satima svog mandata, briselski zvaničnici su započeli akciju "peglanja" nametnutog zakona o negiranju "genocida" u Srebrenici, a na osnovu kojeg je otvoren lov na Srbe.

БРИСЕЛ ХОЋЕ ДА ИСПЕГЛА ИНЦКОВ ЗАКОН: Европски званичници започели мисију са циљем да се представници РС врате у заједничке институције БиХ

Kristijan Šmit i Valentin Incko / Foto AP

Plan je da u Sarajevu bude usvojen propis sa ublaženim odredbama, uz procenu da bi to odobrovoljilo političke predstavnike Republike Srpske i dovelo do njihovog povratka u zajedničke institucije BiH.

Da se sprema ovakav scenario, ukazuje britanski "Gardijan", navodeći da su zvaničnici EU uvideli da, ukoliko se zakon ne izmeni, postoji rizik od pokretanja novog regionalnnog sukoba. Pozivajući se na izveštaj o boravku evropskog komesara Olivera Varheljija u BiH krajem novembra, ovaj dnevnik konstatuje da je on tada tokom sastanaka sa delegacijom EU dao iskrenu ocenu da je Incko kriv za krizu i delegitimizaciju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Varhelji je tom prilikom svojim kolegama iz EU, prenosi "Gardijan", rekao da je bošnjačka strana nagovestila spremnost da se ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona koji bi "Dodika i Republiku Srpsku vratio u državne institucije". Uz to, poručio je i da od postupanja sa Inckovim zakonom zavisi da li će "Dodik priznati njegovog naslednika, Kristijana Šmita".

Povodom svih ovih "zamagljenih" ideja, iz Banjaluke je u sredu stigao jasan odgovor: nema razgovora o bilo čemu dok se Inckov zakon ne povuče.

- Neće nas videti tamo dok je ovaj zakon u pravnom prometu. Gospodo, kako ste znali da to zabrljate, sad to i odbrljajte. Dovedite nas u poziciju da možemo da dođemo da razgovaramo. Kad zakon nestane, mi ćemo se vratiti u zajedničke institucije i tamo ćemo delovati - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, i ponovio da uz pritisak niko neće razgovarati.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je poručila da svi iz Brisela "znaju da je način nametanja zakonskih izmena suprotan evropskim i demokratskim principima i da to znači da samo fingiramo demokratiju u BiH":

- Takođe, svi govore da domaći akteri treba da donesu neke slične zakonske odredbe da bi se izbrisala još jedna nelegalna brljotina nekog visokog predstavnika.

Da se i te kako ozbiljno radi na planu o kojem izveštava "britanska kuhinja", pokazuje i sastanak članova rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa ambasadorima i predstavnicima zemalja članica Kvinte. Tokom susreta u Sarajevu, oni su razgovarali o "mogućim pravcima rešavanja aktuelne političke krize, te otklanjanju zastoja u funkcionisanju institucija BiH".

Kako je saopšteno iz Parlamenta BiH, predstavnici Kvinte podsetili su i na sadržaj pisma koje je Šmit uputio Parlamentarnoj skupštini BiH 9. decembra, a koje su ocenili kao korisnu šansu da se u oba doma Parlamenta BiH otvori dijalog o ovoj temi. Oni smatraju da bi to bila prilika da Parlament preuzme odgovornost i usvoji zakon koji bi bio u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima, što bi omogućilo da se povuku izmene Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Predstavnici država Kvinte pozvali su i na što skorije formiranje radne grupe u Parlamentu BiH, koja bi se bavila izradom predloga zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, ali i pitanjem izrade predloga zakona o državnoj imovini, "što je sadržaj pisma koje je Šmit uputio parlamentu BiH".

SIPA DA SE ULjUDI ILI NEKA PROVALE

DODIK je otkrio da su pripadnici SIPA u utorak zvali telefonom i najavili dolazak, ali da im to nije udovoljeno jer nisu ispoštovali procedure.

- Traže da vide ko je predsednik SNSD, ko su članovi Glavnog odbora, hoće da vide Statut, neke druge akte. To sve imate javno dostupno. Ali u redu, ako to hoćete i kažete da ne vršite nasilje i pretres, onda fino napišite pismo, zatražite dokumenta, zakažete termin i dođete. Ako ćete se ponašati uljudno, onda ćete dobiti dokumenta. Ili ćete morati da provaljujete. Možda je to najbolje, da vidimo kakvi su divljaci - poručio je lider SNSD.

Pripadnici SIPA su u sredu dolazili u Narodnu skupštinu RS, tražeći dokumenta koja su, inače, javno dostupna.

REZOLUCIJOM OSUDILI POTEZ RS

PREDSTAVNIČKI dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je rezoluciju kojom su osuđene odluke Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti sa BiH na Srpsku, uz tvrdnju da se "time atakuje na ustavno-pravni poredak BiH". Za rezoluciju, koju je predložio Klub poslanika SDA, nije glasao poslanički klub HDZ-HNS, uz obrazloženje da u njenoj pripremi nisu učestvovale sve parlamentarne stranke, kao i da izlazi iz ustavnih okvira Federacije, odnosno BiH.

Dodik je, međutim, u sredu najavio nastavak aktivnosti oko prenosa nadležnosti:

- Republika Srpska će u toku januara doneti zakon i uvesti Visoki sudski i tužilački savet. Taj zakon će ovih dana stiću u Narodnu skupštinu i ona će odlučiti kada će o njemu raspravljati. To podrazumeva diskvalifikaciju Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Srpske. Niko nas u tome neće zaustaviti.

HISTERIJA SARAJEVA ZBOG ORBANA

MAĐARSKA je prijateljska zemlja, a poseta premijera Viktora Orbana BiH 25. januara biće prilika da razgovaramo o saradnji BiH sa tom zemljom, ali i o mađarskim investicijama u Republiku Srpsku - rekao je Dodik.

On je naveo da je na Orbanove racionalne izjave o BiH usledila "histerija u Sarajevu". Povodom zahteva da se mađarskom premijeru otkaže poseta Sarajevu, Dodik je postavio pitanje da li je BiH ono što je samo okupljeno oko "sarajevskog kruga" ili su BiH institucije "za koje se oni zalažu":

- Samo Predsedništvo BiH može otkazati posetu, toga nema na dnevnom redu, niti će takvo nešto i uraditi. Ako još jednom zloupotrebe kao što su zloupotrebili otkazujući vojnu vežbu na Manjači Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, onda to govori da oni ne poštuju institucije i da su protiv institucionalnog delovanja.

DODIK: SASLUŠANjA SU KRAJ BiH

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je postupak koji je protiv srpskih zvaničnika pokrenulo Tužilaštvo BiH, zbog navodnog napada na ustavno-pravni poredak BiH, "pokušaj da se sahrani Republika Srpska".

- Ovaj proces koji su poveli je kraj BiH. Ne zato što ja tako mislim, već zato što su zloupotrebili institucije. Republika Srpska je dugo ukazivala na to da je rad pravosuđa BiH politički motivisan i da Sud i Tužilaštvo rade po nalogu političkog Sarajeva. Žao mi je što je i opozicija RS upletena u to i oni svesno ili nesvesno idu u prilog onima koji žele od ovoga da naprave slučaj.

U Tužilaštvu BiH u sredu je saslušan i predsednik PDP Branislav Borenović:

- Ovo je jedna mučna i besmislena situacija, okidač je bila Inckova nametnuta odluka. Ulazimo u spiralu sukoba, tenzija, beznađa i besmisla u kojima energiju najviše gube građani, koji gube i veru u institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)