IZREČENE KAZNE ZA VRŠNJAČKO NASILJE U NEVESINJU: Nakon snimka koji je uznemirio javnost, učenicima disciplinske mere

D. Curać

08. 12. 2021. u 13:04

ŠEST učenika Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje zbog vršnjačkog nasilja dobilo je disciplinsku meru premeštanja iz centralne škole u područno odeljenje, dok su tri učenika dobilo ukor direktora, odeljenskog vijeća i ukor odeljenskog starešine, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

ИЗРЕЧЕНЕ КАЗНЕ ЗА ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У НЕВЕСИЊУ: Након снимка који је узнемирио јавност, ученицима дисциплинске мере

Foto: printskrin jutjub/ Top portal

- Napominjemo da je po nalogu Ministarstva u školi inspekcijski nadzor izvršila Republička prosvetna inspekcija, dok su stručno - pedagoški nadzor izvršili inspektori-prosvetni savetnici iz Republičkog pedagoškog zavoda koji su preporučili određene mere sa ciljem prevencije, sprečavanja, otkrivanja i suzbijanja nasilja među decom i mladima – naveli su u Ministarstvu, te dodali da je navedenim učenicima u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocena iz vladanja.

Ministar prosvete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da je zadatak vaspitno - obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.

- Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da je prevencija, sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje nasilja među decom i mladima od opšteg društvenog interesa, napominjemo da je od izuzetne važnosti postupanje i delovanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog nasilja - rekla je Trivićeva.

Prema njenim rečima ministarstvo neće dopustiti bilo kakav zataškavanja vršnjačkog nasilja.

- Ministarstvo neće tolerisati zataškavanje, niti bilo koji drugi način nereagovanja i nepostupanja u skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među decom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske - istakla je Natalija Trivić.

Preporuka

​U saopštenju Ministarstva prosvete u kuture RS navedeno je da je školi preporučeno da pedagoško - psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike u nasilju, kao i predavanja i radionice na temu vršnjačkog nasilja na časovima odeljenske zajednice. Preporučeno je i da odeljenske starešine upoznaju sve učenike sa postupanjem u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da se održe roditeljski sastanci i sednica Saveta roditelja na kojima će se predočiti sve aktivnosti koje se čine na otklanjanju narušavanja ugleda škole, a u cilju većeg poverenja svih prema školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna