NA RUŠEVINAMA CRKVE MUDŽAHEDINSKI KAMP: Obeležen egzodus 5.000 Srba iz Gostovića - ljudi proterani, naselja sravnjena, za zločin niko odgovoaran

V. BLAGOJEVIĆ

04. 12. 2021. u 16:54

PRE 29 godina na pravoslavni praznik Vavedenje, pripadnici tzv. Armije BiH sa zemljom su sravnili 30 srpskih naselja u rejonu Gostovića kod Zavidovića i proterali su oko pet hiljade Srba sa njihovih ognjišta.

НА РУШЕВИНАМА ЦРКВЕ МУЏАХЕДИНСКИ КАМП: Обележен егзодус 5.000 Срба из Гостовића - људи протерани, насеља сравњена, за злочин нико одговоаран

Foto: V. Balgojević

Tim povodom danas je u Modriči, u hramu Svetog Petke Praskeve služena liturgija, a zatim je položeno cveće i služen pomen na spomeniku za 111 poginulih Gostovićana u proteklom otadžbinskom ratu.

Pre proterivanja Gostovići su bio srpski prostor između Zenice, Kaknja, Žepča i Zavidovića. Oko pet hiljada Srba bilo je više od osam meseci u okruženju u Gostoviću. Bilo je teško se odlučiti na proboj prema Vozući na drugom delu Ozrena, ili ostati u svojim kućama na milost i ne milst neprijatelja.

- Mi smo tu teritoriju čuvali sa smo 1.069 naoružanih ljudi. Dužina granice teritorije koju smo čuvali je 70 kilometara, a površina 168 kvadratnih kilometara. Raspoloženje je bilo katastrofalno kad smo se dogovorili za proboj. Jedni hoće da se ostane da se brane, čak i komanda bataljona je 4 - 5 sati rat vodila sama sa sobom da li da se izvrši povlačenje stanovištva. Kao kamandant bataljona tražio sam, da se evakuišu deca i žene - priseća se Rajko Božić bivši komandant bataljona VRS „Gostović“.

Nakon povlačenja za manje od mesec dana sve srpske kuće su bile porušene, crkva je srušena prva, a na prostoru manastira „Udrim“ formiran je kamp mudžahedina. Za zločin nad Gostovićanima još niko nije odgovarao.

Zavičajno udruženje Gostovićana formirano je 2014.godine sa ciljem da čuva tradiciju i običaje srpskog naroda sa područja Gostovića. Kako je rečno od ove godine pa ubuduće svake na praznik Vavedenja obeležavaće se godšnjica egzodusa.

- Preživeli smo golgotu i ono čega se mi danas ovde posebno sećamo to je 111 poginulih,, naše braće, sinova, očeva, žena, dece i staraca, koji su zauvek ostali na braniku otadžbine u Gostoviću - naglasio je Pane Kostadinović, predsednik Zavičajnog udruženja Gostovićana.

Proterani Srbi danas uglavnom žive u Modriči, Vukosavlju, Doboju i Bijeljini. Samo u modričkoj mesnoj zajednici „Modriča pet“ novo ognjište je našlo više od 300 porodica iz Gostovića. Na svoja ognjišta vratilo se za 25 godina samo desetak staračkih porodica, obnovljena je crkva Svetog Petra i Pavla, a u planu je da se obnovi i manastir Udrim.

Vid Blagojević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)