SKUPŠTINA U BILEĆI PRED RASPUŠTANJEM? O lokalnom parlamentu uskoro odlučuje Narodna skupština Republike Srpske

D. CURAĆ

29. 11. 2021. u 11:36

POSLANICI Narodne skupštine Republie Srpske na 19. sednici, koja je u toku a koja se nastavlja 30. novembra, razmatraće kao 20. tačku Dnevnog reda Vladin predlog o raspuštanju Skupštine opštine Bileća.

СКУПШТИНА У БИЛЕЋИ ПРЕД РАСПУШТАЊЕМ? О локалном парламенту ускоро одлучује Народна скупштина Републике Српске

Sednica bilećkog parlamenta, Foto D. Curać

Nakon što bilećki parlament nije zasedao duže od tri meseca, odbornici SNSD-a nisu učestvovali na dve sednice, nastavku šeste i sedmoj, a kako su obrazložili čekaju odluku Narodne skupštine koja treba da se izjasni da li će građani Bileće ponovo na izbore.

- Napravljen niz propusta u sazivanju nastavka šeste sednice i prekršen poslovnik o radu. Dalji rad SNSD-a u Skupštini opštine Bileća će zavisiti od odluke Narodne skupštine kojoj je Vlada Srpske uputila predlog o raspuštanju lokalnog parlamenta - istakao je predsednik kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Bileća Miodrag Šešlija.

Na drugoj strani, načelnik opštine Bileća Veselin Vujović, oko kojeg je okupljena skupštinska većina smatra da novi izbori u Bileći ne bi doneli nikakav pomak, odnosno da je lokalni parlament nakon problema koje je imao profukcionisao.

- Novi izbori bi bili maltretiranje građana. Volja naroda na poslednjim izborima bi bila poništena, a to zbog nečijih hirova iz naše opštine. Tačno je da smo kasnili, ali funkcionišemo, donosimo odluke i zato smatram da neće ni doći do raspuštanja Skupštine - istakao je Vujović.

Opoziciju u Bileći, pored SNSD-a čine Socijalistička partija, DEMOS I Srpska radiklana stranka "Vojislav Šešelj", ali ni tu nisu svi složni da bi Bileći trebali novi izbori.

- Mi smo uputili inicitajivu da se ne raspusti Skupština. Zamolili smo naše poslanike da dobro elaboriraju tu tačku i da vide ima li osnova za raspuštanje, s obzirom na to da to nije praksa. Ne znamo šta bi se dobilo raspuštanjem s obzirom na to da Bileća ima veoma puno problema i tih 30.000 maraka, koje bi bile potrošene na izbore, bio bi još veći trošak na ovakvu situaciju - rekla je DEMOS-ova odbornica Branka Radmilović.

PREVREMENI IZBORI

UKOLIKO Narodna skupština raspusti bilećki parlament, biće imenovan privremeni organ koji će u roku od 90 dana dok se ne raspišu prevremeni izbori vršiti ulogu bilećke skupštine. Taj privremeni organ čine tri člana - predstavnik Vlade Republike Srpske, Ministarstva finansija i jedan član kojeg imenuje načelnik opštine Bileća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a