IZVRŠEN MASAKR SPORAZUMA: Dodik povodom 26. godišnjice parafiranja "Dejtona" i kraja mirovnih pregovora

S. M.

21. 11. 2021. u 14:26

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je danas poseban dan u istoriji ovih prostora i naroda, jer je pre 26 zaključen Dejtonski mirovni sporazum, ali da je upitno šta je od njega danas ostalo.

ИЗВРШЕН МАСАКР СПОРАЗУМА: Додик поводом 26. годишњице парафирања Дејтона и краја мировних преговора

foto SRNA

Dodik je poručio da je Republika Srpska ostala verna i nije odustajala od slova Dejtonskog sporazuma, i onda kada su drugi provodili duh Dejtona, praveći masakr od sporazuma.

- Danas, kao što je bilo i prethodnih 25 godina, BiH je međunarodni protektorat, koji s vremena na vreme liči na koloniju zapadnih zemalja, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Srpski član Predsedništva je naglasio da su stranci u BiH, vršeći silu, menjali Dejtonski sporazum kroz četiri stranca - visokog predstavnika i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je naglasio da je Dejtonski sporazum u sebi imao nekoliko važnih odredaba koje su omogućile da se zaustavi ratni sukobi, te da je među ključnim ta da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci prihvaćeni kao konstutituvni narodi, te da se BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srspke i FBiH.

On kaže da je Republika Srpska je izabrala put koji je zasnovan na Ustavu BiH i nema nameru da ugrožava mir i stabilnost.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejtonski sporazum onako kako je i napisan. Danas je praznik u Srpskoj, neradni dan, dok u Federaciji to nije slučaj. Tamo ovaj dan doživljavaju kao skrnavljenje njihovih prava koje su uspjeli kroz priču o žrtvama nametnuti sve ove godine, rekao je Dodik.

Danas, kaže on, kao što se to dešavalo i prethodnih godina, BiH s vremena na vreme liči na koloniju zapadnih zemalja.

– Slovu Dejtona nikad nije data mogućnost da zaživi. Nema većeg neprijatelja za vlastiti narod od onih koje kolonizator napravi kao svoje podanike, rekao je Dodik.

Dodao je da je BiH danas u najvećoj disfunkcionalnoj krizi, te da se trebamo zapitati “kuda dalje?”.

-Trebamo se vratiti, što je više moguće, slovu Dejtona. On je najbolji balans u ovoj situaciji. Iz BiH moraju otići stranci, treba se prestati sa osećajem kako su stranci vlasnici naših života i kako su oni zaduženi da nam donesu dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa i učiniti sve da zajedničkim dogovorom napravimo ono što je moguće,  poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest