SRPSKA DIPLOMATSKI PORAZILA SARAJEVO: Šta je u poslednjih mesec dana donela pojačana međunarodna aktivnost zvaničnika RS

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 11. 2021. u 08:12

BOŠNjAČKO političko Sarajevo poraženo je u diplomatskoj utakmici sa Republikom Srpskom, jer nakon poslednjih razgovora američkog izaslanika za BiH Gabrijela Eskobara sa političarima RS i FBiH, nije došlo ni do kakvih sankcija prema Srpskoj i njenim predstavnicima. Iako je u poslednjih mesec dana trajala ofanziva bošnjačkih političara da se kod stranaca za sve blokade u BiH okrivi Srpska, pri tome vešto izbegavajući nametnuti zakon Valentina Incka, ta inicijativa je propala, kažu sagovornici "Novosti".

СРПСКА ДИПЛОМАТСКИ ПОРАЗИЛА САРАЈЕВО: Шта је у последњих месец дана донела појачана међународна активност званичника РС

Eskobar i Dodik na sastanku u Sarajevu / Foto Glas Srpske

Dalje navode da su zvaničnici RS uspeli kroz diplomatske sastanke sa svim bitnim međunarodnim faktorima da prenesu pravo činjenično stanje o BiH i tako ponište sve laži iz Sarajeva.

Kako kažu, u desetak dana o stanju u BiH i stavovima RS, Milorad Dodik, srpski član PBiH, razgovarao je sa predstavnicima SAD, Gabrijelom Eskobarom i Metjuom Palmerom, premijerima Mađarske i Slovenije i predsednicima Srbije, Hrvatske i Turske. Pored Dodika, i Željka Cvijanović, predsednica RS je boravila u poseti SAD, gde je imala razgovore sa američkim političkim predstavnicima.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana PBiH, kaže da se Srpska za promociju i političko predstavljanje uvek oslanja na autoritet svojih predstavnika.

- Bez obzira što Sarajevo, kao i pojedinci iz opozicije RS tvrde da su Banjaluka i RS izolovani, sada se pokazalo da to nije tačno. Iz poslednjih diplomatskih sastanaka Dodika videlo se da RS ne da nije izolovana, već je izuzetno aktivna u prezentovanju političkih stavova i realne situacije u BiH - ističe Kovačević i dodaje da se RS zalaže za mir, očuvanje stabilnosti i BiH u okvirima Dejtonskog sporazum.

On ističe da RS nema, a nikada nije ni imala koristi od bosanskohercegovačke diplomatije.

- Diplomatija BiH je zarobljena od strane SDA. Služi samo za promovisanje njihovih stavova i interese bošnjačkog naroda. Bisera Turković nikada nije predstavljala BiH, već isključivo najradikalniju struju među bošnjačkim narodom - smatra Kovačević.

Drago Vuković, politički analitičar kaže da su rezultati poslednjih diplomatskih sastanaka Milorada Dodika iznad očekivanih.

- Ozbiljna politika podrazumeva da se političkim sredstvima borite za interese građana i zajednice. Dodik je povukao hrabar diplomatski iskorak i u suštini to je prava politika koja daje rezultate - pojašnjava Vuković i ističe da odluke o BiH moraju donositi domaći političari i da je mešanje stranaca u unutrašnja pitanja neke države u 21. veku sramota za bilo koju državu.

PUTOKAZ KAKO VODITI POLITIKU

MILOŠ Šolaja, profesor međunarodnih odnosa kaže da je diplomatija RS bila u ofanzivi da se stvari isteraju na čistac i odrađen je odličan posao, jer nema više efektivnog visokog predstavnika u BiH, niti ima intervencije stranaca.

- Ovo je putokaz kako treba da se radi. Sad se moramo okrenuti dijalogu i dogovoru o budućnosti BiH, a ne čekati da to neko sa strane uradi - kaže Šolaja i dodaje da diplomatske aktivnosti RS moraju ostati na visokom nivou, jer Nemačka neće ostaviti Kristijana Šmita nezaštićenog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!