KAČICE KAJMAKA ČEKAJU PROLEĆE: Sokolačko-rogatička regija poznata po skorupu

R. M.

27. 10. 2021. u 06:08

MLEKARICE sa Sokoca i iz Rogatice, čuvene po brendiranom skorup-kajmaku, formirale su udruženje kako bi lakše plasirale na tržište svoje proizvode.

КАЧИЦЕ КАЈМАКА ЧЕКАЈУ ПРОЛЕЋЕ: Соколачко-рогатичка регија позната по скорупу

Foto R. M.

Vrednim planinkama sve veću pažnju poklanjaju i lokalne vlasti.

- Sezona spravljanja kajmaka traje od maja do oktobra. Vareno mleko uz termičku obradu, smešta se u drvene kolibe, gde uz vatru i dim stoji oko 72 sata ili tri dana i noći. Onda se slaže u drvene kačice u kojim dodatno sazreva i potom ide u prodaju - kaže, za "Novosti", Dušanka Borovčanin.

Susret sa vodećim proizvođačima skorup-kajmaka u Sokocu je organizovao Milovan Bjelica, načelnik Sokoca.

- Prema publikaciji "Žene i muškarci u BiH", u ruralnim naseljima u BiH živi 972.000 žena, a 330.000 u Srpskoj, a zanemarljivo mali procenat seoskih imanja je uknjižen na žene.

Mora im se poklanjati veća pažnja uz uvažavanje - kaže načelnik Sokoca.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a