BOŠNJAČKI GLASOVI ODBRANILI PODŽIĆA: Burna sednica parlamenta BiH na kojoj se raspravljalo o smeni ministra odbrane

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 10. 2021. u 08:12

MINISTAR odbrane BiH i kadar df Sifet Podžić nije smenjen na jučerašnjoj sednici Parlamenta BiH! Ostao je u ministarskoj stolici jer su ga odbranili glasovi Bošnjaka.

БОШЊАЧКИ ГЛАСОВИ ОДБРАНИЛИ ПОЏИЋА: Бурна седница парламента БиХ на којој се расправљало о смени министра одбране

Foto Ministarstvo Odbrane BiH

Srbi su bili podeljeni, SNSD i Srpski klub je glasao za njegovu smenu, dok su poslanici opozicionih stranaka RS, SDS, PDP, DNS, odbili da prisustvuju sednici.

Zoran Tegeltija, predsedavajući SM BiH, zatražio je smenu Podžića jer je samoinicijativno otkazao vežbu vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači. Vežba je trebalo da se održi od 9. do 16. oktobra. Podžić je otkazujući vežbu prekršio Zakon o odbrani BiH, jer nije tražio saglasnost Saveta ministara i PBiH u čijoj nadležnosti je sistem odbrane.

- Odluka Podžića je doneta izvan ovlašćenja ministra odbrane i predstavlja nedemokratski odnos prema Srbiji - rekao je Tegeltija, obrazlažući stav o Podžićevoj smeni.

Sednica Parlamenta BiH, Foto RTRS

 

On je dodao da su on i ministri o potezu Podžića saznali iz medija! Rasprava o smeni Podžića bila je veoma burna.

Poslanik SNSD Sanja Vulić istakla je da se stiče utisak da poslanici ne čitaju isto obrazloženja predsedavajućeg Tegeltije.

- Činjenica je da je savetnik ministra Podžića, Fazlić rekao da je vežba odložena zbog agresivnog nastupa Srbije prema BiH. Vi sada nas ponižavate da je to iz epidemioloških razloga. Podsetiću vas da su pripadnici OS BiH održali zajedničku vežbu sa NATO i Euforom i nije bilo odlaganja. Odložili ste vežbu jer hoćete da kažete da su vojnici iz Srbije kliconoše, a da Amerikanci šire ljubav i pozitivnu vibraciju - rekla je Vulićeva.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić kaže da se Podžić uopšte nije obazirao na Ustav po kojem je određeno da lanac komandovanja i kontrole Oružanim snagama kreće iz Predsedništva BiH:

- Ministar izvršava naredbe Predsedništva BiH, ali očigledno Podžić odgovara samo partijskim kolegama iz SDA.

Sanja Vulić, Foto SNDS

Poslanik SDA Safet Softić naveo je da nisu čuli nikakve argumente za smenu Podžića.

- Pozivam i predsedavajućeg Tegeltiju da povuče svoju odluku ukoliko nema dokaza - rekao je Softić.

Saša Magazinović, poslanik SDP provocirao je srpske poslanike jer su se konačno pojavili u klupama i dodao da treba Bogu zahvaliti što im država daje platu i što ih BiH štiti. - Da ste kod privatnika, dosad biste tri puta dobili otkaz - rekao je Magazinović.

Mirko Šarović, poslanik SDS rekao je da bi ostao na sednici da se glasa za smenu celog Saveta ministara BiH.

Šmit u četvrtak u parlamentu

NA Kolegijumu Parlamenta Bosne i Hercegovine odlučeno je da se odobri zahtev Kristijana Šmita da se obrati poslanicima u BiH. To će i uraditi u četvrtak, a odluka je doneta bez srpskih predstavnika.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći