TUŽILAŠTVO BIH: Formirani predmeti za ratne zločine koje je prosledilo Tužilaštvo Srbije

S. M.

26. 10. 2021. u 09:46

U TUŽILAŠTVU BiH su formirani predmeti protiv 28 lica koje je dostavilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, rekao je  vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić.

ТУЖИЛАШТВО БИХ: Формирани предмети за ратне злочине које је проследило Тужилаштво Србије

Foto Depositphotos

Kajganić je podsetio da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine dostavilo Tužilaštvu BiH 24 predmeta protiv 28 lica.

- Svi ti predmeti su već formirani u Tužilaštvu BiH i na njima se već radi - rekao je Kajganić.

On je naveo da je podizanje optužnica protiv lica koja su bila visokopozicionirana u ratu, a dostupna su u BiH, jedan od ključnih prioriteta Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina donesene 2020. godine.

- U njoj su decidno navedene sve obaveze raznih organa, između ostalog i Tužilaštva BiH. Jedna od obaveza je da se manje složeni predmeti prenesu na entiteska i tužilaštvo Brčko distrikta, a da najsloženiji ostaju u Tužilaštvu BiH - rekao je Kajganić za BHRT.

On kaže da su tužioci Tužilaštva BiH nezavisni u svom radu i da ne vidi nijedan razlog zašto bi bili podložni bilo kakvom uticaju sa strane - van pravosuđa ili u pravosuđu.

- Mislim da nema razloga za to, a ako primetim da je bilo ko podložan bilo kakvom uticaju, preduzeću mere iz svoje nadležnosti, odnosno obavestiti Kancelariju disciplinskog tužioca o eventualnim nepravilnostima o radu bilo kog tužioca - rekao je Kajganić.

On je naveo da nema razloga da Tužilaštvo BiH ne obaveštava javnost o negativnim tužilačkim odlukama, odnosno da je istraga u nekom predmetu obustavljena ili da je donesena odluka o nesprovođenju istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)