AĆIMOVIĆEVA: Vakcinacija ne predstavlja rizik za trudnice

S. M.

21. 10. 2021. u 10:22

VAKCINACIJA ne predstavlja rizik ni za trudnoću, dakle ni za majku ni za bebu, poručila je Jela Aćimović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

АЋИМОВИЋЕВА: Вакцинација не представља ризик за труднице

Jela Aćimović, Foto Novosti

Ona kaže da kada se krenulo sa masovnom vakcinacijom, nije bilo preporučljivo za trudnice, ali samo iz jednog razloga, jer nisu bila dovoljno ispitana dejstva vakcine. Međutim, sada je to sasvim drugačije. Trudnoća bez vakcinacije je veoma rizična, naglasila je Aćimovićeva za RTRS.

Ona je istakla da je pogotovo rizičan delta soj virusa korona za trudnice, a preporučila je i koja vakcina je najviše ispitana za trudnice.

- U suštini sve vakcine su preporučljive, ali najviše podataka imamo za Fajzer vakcine - istakla je Jela Aćimović.

Mnoge zemlje su uvele vakcinaciju trudnica u prva tri meseca trudnoće.

- Da, i sada je sasvim svejedno u kojem periodu trudnoće primite vakcinu. Antitela štite bebu, kao i mleko, dakle dosta dobrih nuspojava posle vakcinacije - rekla je Aćimovićeva.

U Srpskoj je krenula masovna vakcinacija buster, trećom dozom vakcina.
- Od danas to ide još masovnije.
 
To su građani koji su se već vakcinisali sa dve doze i znaju zašto su se vakcinisali, i oni će učiniti sve da zaštite svoje zdravlje. Oni koji nisu, to je veliki problem svih nas, imaju pogrešno mišljenje, informacije, i sa njima se mora pronaći način da se zaštite, i sebe, ali i nas koji smo odgovorni prema društvu - poručila je Aćimovićeva.
 
Ona je pre par dana za Novosti rekla da podaci sa terena pokazuju da, kada se govori o preminulima od korone, među preminulima je neuporedivo  veći broj onih koji nisu vakcinisani od vakcinisanih osoba.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)