PRVO IDEMO U SFERU ODBRANE I SUDSTVA: Radovan Višković o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj

S. M.

20. 10. 2021. u 16:23

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Vlada Srpske u procesu vraćanja prenesenih nadležnosti ne želi napraviti nijedan problem bilo kome, te istakao da Republika Srpska prvo ide u sferu odbrane, sudstva, tužilaštva i, uslovno rečeno, oporezivanja. On je naglasio da je sve što se radi zagarantovano Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom RS.

ПРВО ИДЕМО У СФЕРУ ОДБРАНЕ И СУДСТВА: Радован Вишковић о враћању надлежности Републици Српској

Foto DPozderović

Višković kaže da ne  bilo korektno da u ovom trenutku iznosi koji je to broj zakona koji se priprema.

- Mi nećemo u prvoj etapi ići sa zakonskim rešenjima za sve prenesene nadležnosti, nego ćemo ići seletivno i sukcesivno sa onim zakonskim rešenjima koja u datom momentu treba da rešavaju određenu oblast, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da Vlada ne želi da radi bilo šta što nije ustavna kategorija.

- Nećemo proizvesti nikakve posledice jer radimo sve po Ustavu i zakonima, da nikome u BiH ne napravimo štetu. Svo ovo vreme pokušavamo da privolimo one koji se zalažu za BiH da sjednemo i da se dogovorimo o budućnosti BiH, naglasio je Višković.

Prema njegovim rečima, to traje nekoliko meseci i niko se nije odazvao, ali sve vreme rade na štetu Republike Srpske.

-Zar poslednja odluka Ustavnog sud BiH, vezano za šume, nije udar na ekonomiju Republike Srpske i na samu Republiku Srpsku? Najveći privredni i ekonomski rast u poslednjih godinu i po imaju drvoprerađivači. Sada neko treba da nam otme tu imovinu, da je prenese na nivo BiH i da sutra upravlja sa našom sirovinom. Izvinite, kap je prelila čašu, poručio je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ništa ne radi iz hira.

-Uzmete poljoprivredno zemljište, sad hoćete šume, pa su onda na redu verovatno vode, dok nam ne ukinete i naziv Republike Srpske. I šta mi onda ovde radimo i čekamo?!", pita Višković.

Predsednik Vlade kaže da je osnovni postulat demokratije i postojanja uređene državne zajednice ustav i pridržavanje ustavnih odrednica.

-Mi ne tražimo nijedno slovo, nijedan zarez koji ne piše u Ustavu. Te priče kako smo mi neki secesionisti, apsolutno nisu tačne. Došli smo do nonsensa u BiH da se jedino Republika Srpska bori za ustavnu i dejtonsku BiH, a svi oni koji se kunu u to rade suprotno, istakao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)