JAČANJE VEZA SA SRBIJOM PRIORITET: Željka Cvijanović na Svečanoj akademiji uoči Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

S. M.

14. 09. 2021. u 20:19

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras da za Republiku Srpsku, jačanje veza sa Srbijom, kao i unapređenje saradnje, koja je danas intenzivnija nego ikada u prošlosti, ostaju prioritetni zadaci.

ЈАЧАЊЕ ВЕЗА СА СРБИЈОМ ПРИОРИТЕТ: Жељка Цвијановић на Свечаној академији уочи Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Foto: G. Šurlan

Cvijanović je u govoru na Svečanoj akademiji povodom obežavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banjaluci rekla da se danas kada se u Srpskoj govori o jedinstvu ne misli na jednoumlje, niti na jednostranačje, već na okupljanje s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

- Važan korak u očuvanju našeg identiteta biće usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske. Zaštita identiteta je naš zajednički interes i naše neotuđivo pravo koje ostvarujemo bez namere da bilo koga ugrozimo ili oštetimo. Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu - naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da će bez obzira na besmislene opstrukcije iz Sarajeva, biti nastavljena realizacija strateških projekata, poput izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka - Beograd.

- I sigurno nikoga nećemo pitati ni u Sarajevu, ni bilo gde u svetu, da li ćemo dostojno obeležiti mesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u istoriji gradeći svetilište i memorijalni centar u Donjoj Gradini - istakla je Cvijanović.

Ona je navela da je "naša obaveza da, ceneći ono što nas je naučila prošlost, radimo u ime budućnosti".

- Zato je važno da razvijamo Republiku Srpsku i da čuvamo njenu stabilnost - dodala je.

Prema njenim rečima, od kako je sveta i veka, istorija svih naroda protkana je iskušenjima, porazima, stradanjima, ali i pobjedama i slavnim trenucima.

- Ipak, čini mi se da ni jednom narodu istorijska sudbina nije toliko ispreplela put iskušenja i stradanja sa putem pobjede i vaskrsa, kao našim sunarodnicima koji su na leđima iznijeli Cer, Kolubaru, albansku golgotu, Plavu grobnicu i proboj Solunskog fronta - navela je predsednica.

Ona je ukazala da današnji praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Republika Srpska i Srbija obiežavaju drugu godinu zaredom, u čast srpske vojske koja je pre tačno 103 godine, zajedno sa savezničkim snagama, krenula u odlučujući proboj Solunskog fronta s ciljem povratka okupiranim ognjištima i konačnog oslobođenja otadžbine.

Cvijanović je istakla da o posvećenosti, herojstvu i nadljudskim podvizima najbolje svedoči to što je nezaustavljiva pobjednička vojska, slamajući usput otpor neprijatelja, za samo 45 dana prešla više od šest stotina kilometara.

Ona je dodala da se srpska trobojka ponovo zavijorila u Beogradu, ali i u Prištini, Nišu, Podgorici, Banjaluci, kao i u svim drugim krajevima oslobođene zemlje.

- Ovi junaci oslobodili su otadžbinu, a svima nama ostavili su i neprocenjive istorijske lekcije. Jedna od najvažnijih govori o jedinstvu, dodala je Cvijanović.

Ona je ukazala da su se rame uz rame sa sunarodnicima iz Šumadije, Pomoravlja, Raške, Kosova i Metohije i drugih delova Srbije, borili brojni dobrovoljci iz Hercegovine, Krajine, Like, Podrinja, Posavine, ostavljajući sve ideološke, političke, regionalne i druge razlike u sjeni svesrpskog jedinstva, nacionalne zastave i slobode.

- Neka nam ovaj praznik, sada i ubuduće, bude povod da slavimo slobodu i ponosno istaknemo našu zastavu. Neka nas podseti i na najslavnije stranice naše istorije, koje smo kao narod ispisali onda kada smo bili složni i jedinstveni. Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija!", poručila je predsednica Srpske.

BONUS VIDEO: HELIKOPTERI NA MAKIŠU: Pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)