"BOŽE PRAVDE I "MOJA REPUBLIKA" ORILE SE BANJALUKOM: Svečana akademija povodom 15. septembra - Dana srpskog jedinstva

S.M.

14. 09. 2021. u 19:38

SVEČANA akademija povodom obeležavanja 15. septembra - Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počela je večeras u Banjaluci u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, te predstavnika Srbije.

БОЖЕ ПРАВДЕ И МОЈА РЕПУБЛИКА ОРИЛЕ СЕ БАЊАЛУКОМ: Свечана академија поводом 15. септембра - Дана српског јединства

Foto: Jutjub/RTRS vijesti

Akademiji na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja prisustvuju predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević kao izaslanik predsednika Srbije.

Svečanosti prisustvuju i ministri u Vladi Srpske, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama, pripadnici Trećeg pešadijskog puka, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, vladika banjalučki Jefrem.

Akademija je počela intoniranjem himni Republike Srpske "Moja Republika" i Srbije "Bože pravde".

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je pre 103 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Centralna manifestacija biće održana sutra na Savskom trgu u Beogradu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj sutra će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

IZNENADNA SMRT JE PREKINULA LJUBAV: On je bio muž Jelice Sretenović - glumica se nakon gubitka zavetovala na samoću