BERIĆET ISPOD MAJEVICE: Veliki jubilarni sajam šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku

V.Mitrić

22. 08. 2021. u 17:38

JUBILARNI 10. Međunarodni sajam šljive, voćnih rakija u Ugljeviku počeo je u Ugljeviku i trajaće naredna tri dana, u okviru koga je oko 100 štandova izlagača.

БЕРИЋЕТ ИСПОД МАЈЕВИЦЕ: Велики јубиларни сајам шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику

Foto: V. Mitrić

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić otvorio je ovu veliku manifestaciju u kraju koji je prvi u RS po proizvodnji šljive.

- Ovo je najveća privredna i turistička manifestacija koja se održava u našoj opštini, a  Ugljevik je poznat voćarski kraj, zahvaljujući vrednim domaćinima, njihovom radu, iskustvu i znanju, ali i klimatskim prilikama, jer u ovom kraju šljiva dospeva nešto ranije u odnosu na druge krajeve - poručio je Perić.

Sajam je, prema Perićevim rečima, nastao kao rezultat potrebe da povećamo obim proizvodnje ovog proizvoda ali i za sticanje novih saznanja, novih poslovnih veza.

Opština Ugljevik je u prethodnom periodu ulagala značajan novac u izgradnju infrastrukture u seoskom području, a selo je ono od čega zavisi ostanak stanovništva na ovim prostorima.

Perić se zahvalio organizatorima i svima koji su podržali ovu manifestaciju.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske iz resora vodoprivrede Milan Gavrić ocenio je uspešnim današnji sajam u Ugljeviku i istakao da resorno ministarstvo podržava sve ovakve aktivnosti a posebno iz oblasti voćarstva koja je veoma bitna aktivnost.

- Ministarstvo kroz svoje redovne podsticaje i pomoći poljoprivrednim proizvođačima vrši subvencioniranje i voćarske proizvodnje, pored samog proizvoda subvecioniše i kapitalna ulaganja, zasad novog voća do 30 odsto od ukupnog ulaganja što je značajan iznos ukupnog ulaganja- rekao je Gavrić.

Gavrić je izrazio zadovoljstvo jer je ugljevički kraj imao više sreće od Lijevče polja i Krajine koji su bili pod uticajem mraza i leda što je smanjilo proizvodnju voća.

- Ovo područje je izvozno orijentisano prema evropskom tržištu što pokazuje da je proizvodnja za zavidnom nivou - rekao je Gavrić.

Organizator Sajma je lokalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a direktor Momčilo Marsenić rekao je da ovogodišnji sajam ima rekordan broj izlagača, kao i da su predata 223 uzorka voćnih rakija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH za ocenjivanje.

- Vlasnik najbolje šljivovice dobiće kazan za rakiju od 110 litara vrednosti 4.800 KM - rekao je Marsenić, dodajući da je 41 uzorak meda bio na ocenjivanju.

Sajmu su prisustvovali predsednik SDS-a Mirko Šarović, narodni poslanik PDP-a u Skupštini Srpske Jelena Trivić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i načelnik Lopara Rado Savić.

Diplomirani ekonomista Zane Šaulić, odbornik u Skupštini grada Loznica, koji je bio gost, kao predstavnik te lokalne samouprave, naglasio je da "ovakve manifestacije na najbolji način povezuju ljude i privredu, ali i običaje, navike i tradiciju ljudi sa obe obale Drine i Save.

- Ugljevik je šampion šljive, ali i šampion u organizaciji ovakvih svetkovina i od ovdašnje vlasti može dosta da se nauči - poručio je Šaulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!