SKUP O ZNAČAJU DOJENJA U BIJELJINSKOJ BOLNICI: Prednosti za bebu i majku (FOTO)

V. Mitrić

09. 08. 2021. u 12:13

U BIJELjINSKOJ bolnici je održano predavanje povodom Svetske nedelje dojenja koje se obiležava svake godine u prvoj nedelji avgusta. Svetska nedelja dojenja obeležava se radi podsticanja dojenja i poboljšanja zdravlja beba širom sveta. Ove godine tema nedelje dojenja je „Zaštitite dojenje: Zajednička odgovornost“.

СКУП О ЗНАЧАЈУ ДОЈЕЊА У БИЈЕЉИНСКОЈ БОЛНИЦИ: Предности за бебу и мајку (ФОТО)

FOTO: V.M.

- Dojenje je temelj, pravilne i zdrave ishrane deteta u prvih šest meseci života, bez dodataka vode, čaja, sokova, adaptiranog mleka, čvrste hrane.  Majčino mleko sadrži sve faktore koji su neophodni za normalan rast i razvoj deteta. Od šestog meseca potrebno je uvoditi i drugu hranu, ali dojenje je potrebno nastaviti do druge godine života, a  ako majka i beba žele nastaviti, može se i produžiti - istakla je dr Miomira Brkić, sprecijalista ginekologije i akušerstva u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina.

FOTO: V.M.

Dr Brkić je navela da je prvih nekoliko dana po porođaju mleko  gusto i žuto – kolostrum – visokoenergetsko mleko sa velikom koncentacijom antitela koja štite dete od bolesti respiratornog i gastrointestilanog sitema. Majčino mleko sadrži proteine, laktozu, mlečni šećer, masne kiseline koje daju energiju novorođenčetu, vitamin A i brojne oligoelemente koji su neophodni za rast i razvoj.

FOTO: V.M.

Smatra se da deca koja su bila na majčinom mleku u prvim mesecima života imaju viši koeficijent inteligencije i ređe su gojazna, kao i da ređe obolevaju od dijabetes melitusa u toku života. Mleko se proizvodi po principu potražnje. Što beba više sisa, više se mleka stvara, te je potrebno, savetuje dr Brkić, dojiti bebu onoliko koliko beba hoće. Prirodno mleko se brže resorbuje u digestivnom traktu u odnosu na veštačku ishranu, te bebe brže ogladne, kaže dr Brkić.

FOTO: V.M.

Osim za bebu, dojenje je veoma važno i za majku, jer dolazi do oslobađanja oksitocina koji dovodi do kontrakcija materice čime se smanjuje krvarenje i sprečava nastanak anemije, takođe, žene koje doje, ređe oboevaju od karcinoma dojke i jajnika, ređe razvijaju osteoporozu, te postpartalnu depresiju. A nemerljiva je emocionalna bliskost i sigurnost koju beba oseća prilikom kontakta “koža na kožu”- istakla je dr Miomira Brkić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri