TIMOVI ADVOKATA BRANIĆE GRAĐANE! Kako će izgledati pravna zaštita stanovništva RS od progona zbog Inckovog zakona

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 08. 2021. u 07:13

INSTITUCIJE Republike Srpske već su obavile razgovore sa advokatima kako bi se formirali timovi za odbranu građana koji dobiju krivične prijave zbog nametnutog zakona Valentina Incka o negiranju genocida.

ТИМОВИ АДВОКАТА  БРАНИЋЕ ГРАЂАНЕ! Како ће изгледати правна заштита становништва РС од прогона због Инцковог закона

Foto Glassrpske

Poplava krivičnih prijava za građane RS zbog pomenutog zakona stiže za minimum dva meseca kada tužilaštvo "odradi" posao po prijavama koje su dobili, kažu, za "Novosti", izvori iz pravosuđa.

- Lov na građane RS je tek otvoren. Kada tužilaštva počnu da rade po prijavama, a veliki deo će biti u tužilaštvima Federacije BiH, trebaće nekoliko meseci da se sklope krivične prijave. Bošnjaci će ovde primeniti taktiku kao i kod podnošenja zahteva za ratnu odštetu od strane RS. To u praksi znači da se neće dizati buka oko podnošenja prijava, a onda odjednom će se pojaviti pred tužilaštvima, primera radi, 100 prijava protiv građana Srpske - kažu naši izvori.

Inače, u Srpskoj radi više od 570 advokata i oni mogu da odgovore zadatku. Da se na terenu radi sve kako bi se građani RS zaštitili od progona potvrdio je i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

- Naravno da će institucije RS pomoći svim građanima koji budu imali problema zbog nametnutog Inckovog zakona. Ponosan sam na naše advokate. Oformićemo timove i razgovarati sa advokatima. Nikoga nećemo ostaviti na cedilu po tom pitanju. Ovo nije pojedinačna borba već borba svih nas. Ukoliko nas ovde slome i procesuiraju, Srpska nema budućnost - poručio je Dodik.

Na terenu građani se uveliko javljaju advokatskim kacelarijama da dobiju savet o tome šta to taj nakaradni zakon tretira kao krivično delo.

- Građani pitaju šta će biti ukoliko obuku majicu sa likom generala Ratka Mladića ili Radovana Karadžića. Ili šta će se desiti ako slušaju rodoljubive pesme u kojima se spominju lica osuđena za ratni zločin. Pitaju da li će to biti kažnjivo ili ne. To ne može biti kažnjivo. Ali, evo, videćemo kakav će stav zauzeti praksa po ovom pitanju - kaže advokat Milan Petković.

Foto Novosti

Advokat Petković je već učestvovao u odbrani građana RS u slučajevima "referendum u Srpskoj" i slučaju "pevanja rodoljubivih pesama" i svestan je komplikovanog posla koji se stavlja pred advokate RS.

- Dosta je rupa oko nametnutog zakona. Ne traže odgovore samo građani već i advokati. Branioce interesu je da li će odgovarati ukoliko na sudu kroz odbranu budu rekli nešto što se može tumačiti kao kršenje zakona - kaže Petković.

Iz Advokatske komore RS kažu da podržavaju formiranje timova advokata koji će isključivo raditi ovaj posao.

- Republika Srpska ima ozbiljan i kvalitetan advokatski kapacitet koji može izneti zastupanja i pravnu pomoć za građane koji budu imali problema zbog nametnutog Inckovog zakona - kaže Darko Kremenović, član IO Advokatskle komore RS.

PRVA PRIJAVA ZA NOVINARA

BRANIMIR Đuričić novinar RTRS prvi je čovek iz RS koji je zaradio je krivičnu prijavu po Inckovom zakonu a koju je protiv njega podneo Ćamil Duraković, predsednik Skupštine Srebrenica. Đuričić je odbacio sve navode Durakovića i poručio da ne priznaje nikakvu prijavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda