DOŠAO IZ ŠVAJCARSKE DA POKAŽE RAZBOJ: Kod Modriče održani „Dani Skugrića“, cilj manifestacije - da očuvaju dela ruku predaka (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

01. 08. 2021. u 22:10

ODRŽANA je prvi put manifestacija „Dani Skugrića“, posvećena tradiciji i potencijalima jednog od najvećih sela na području Modriče.

ДОШАО ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ ДА ПОКАЖЕ РАЗБОЈ: Кoд Moдричe oдржaни „Дaни Скугрићa“, циљ манифестације - да очувају дела руку предака (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Posebnu pažnju posetilaca na manifestaciji izavao je sajam suvenira, rukotvorina i zdrave hrane. Na deset štandova izlagači su prestavili svojih ruku dela. Borislav Vidaković stigao je iz Švajcarske da se prestavi sa narodnim nošnjama ovog kraja ali i da pokaže kako se nekada tkalo na razboju. Kaže da se tradicIja naših predaka mora očuvati.

- Želim da prezentujem našu kulturu i tradiciju ovde, da pokažemo ljudima da ručni radovi ne smeju da izumru. Evo upravo tkam tkanicu na razboju ili kako se u mom selu zove natra. Ovo je vredno kulturno istorijsko blago koje pokazuje ko smo. Raduje me da ima mladih koje ovo interesuje i oni ne smeju dati da naša tradicija nestane-  apeluje Vidaković.

Dva štanda su privlačila posebnu pažnju. Na njima su bili izloženi proizvodi Dnevnog centra za decu ometenu u razvoju i proizvodi radno okupacione terapije pacijenata modričke bolnice za psihijatriju.

- Predstavili smo se slatkim programom. Ove kolače su napravili roditelji dece koja su članovi dnevnog centra. Ljudi koji dolaze kod nas na štand i obraćaju nam se sa željom da poboljšamo uslove života našoj deci u dnevnom centru. Takođe, na ovaj način obezbeđujemo plate zaposlenima koji su iz reda roditelja dece ometene u razvoju - pojašnjava Radovan Todorović, predsednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Modriče.

Predstavnici modričke turističke organizacije i organizatori manifestacije „Dani Skugrića“, hotel „Monogram“ smatraju da bi svako selo na području Modriče trebalo da organizuje ovakvu manifestaciju, jer svi imaju šta da pokažu.

- Sam naziv manifestacija govori sve. „Dani Skugrića“ prestavljaju  jedno selo sa svim njegovim bogastvima. Tu je vez, hrana, pčelinji proizvodi, tradicinalni kolači, razne rukotvorine. Znači sve što jedno selo u suštini danas može da ponudi kao deo tradicije koja bi trebalo da bude i turistička ponuda Skugrića- kaže Darija Vidaković, direktorka Turističke organizacije Modriča.

Milan Mišić organizator manifestacije „Dani Skugrića“ i vlasnik hotela „Monogram“ naglašava da je cilj manifestacije vrlo jednostavan.

- Da se skine prašina sa dela ruku naših predaka, da to ne zaboravimo i da se ne zabaravimo međusobno, da se komšije posete jedni na druge, komšije koje su kuća do kuće, mesto do mesta i grad do grada - ističe Mišić.

Manifestaciju „Dani Skugrića“ ulepšali su članovi kulturno umetničkog društva Modriča sa svim svojim sekcijama.

                          

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)