SVAKI DRUGI AUTO STARIJI OD 15 GODINA! U kakvom je stanju i koliko je star vozni park građana Republike Srpske

S. MIŠLJENOVIĆ

02. 08. 2021. u 07:13

AKO je vozni park ogledalo nekog društva i dokaz ekonomske jačine države, kako kažu sagovornici "Novosti", onda Republika Srpske ne može da se pohvali preteranom ekonomskom snagom.

СВАКИ ДРУГИ АУТО СТАРИЈИ ОД 15 ГОДИНА! У каквом је стању и колико је стар возни парк грађана Републике Српске

Foto S. Mišljenović

Naime, u Srpskoj je u drugom tromesečju ove godine registrovano 124.918 drumskih motornih i priključnih vozila, od čega je najveći broj njih - 71.987 starije od 15 godina, podaci su Republičkog zavoda za statistiku dostavljeni "Novostima".

Kada se govori o ukupnom broju registrovanih vozila u drugom tromesečju ove godine, taj broj je veći za 6,5 odsto nego u istom periodu prošle. Naravno, najviše je registrovano putničkih automobila 100.632, od kojih je čak 60.675 starije od deceniju i po. Naši sagovornici kažu da je polovan vozni park građana Srpske dokaz lošeg ekonomskog standarda i predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju.

Zoran Pavlović, ekonomiski analitičar kaže da podatak o starosti voznog parka građana pokazuje nivo bede na koji su došli građani jer ne mogu od plata da kupe novi automobil.

- Automobil jeste potreba, ali za 90 odsto naših građana je novi auto luksuz. Grđani putevima RS voze kola koji upadaju u kategoriju oldtajmera - kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, slika voznog parka po RS pokazuje i kakva je slika našeg drušptva.

- U većim gradovima na cesti vidimo luksuzne automobile vredne po 100.000 evra, a pored njega vozi čovek "golfa 2". Naravno da se pojedinci mogu šepuriti sa skupocenim vozilima kad se nisu oznojili radeći da ih kupe - ističe Pavlović.

Milija Radović, v. d. zamenika direktora Agencija za bezbednost saobraćaja RS kaže da, nažalost, starost automobila u Srpskoj spada među veće u regionu.

- Kod vrednosti voznog parka građana je bitan i BDP države i realnost je da ekonomska jačina države diktira starost voznog parka - pojašnjava Radović.

On kaže da ne treba nikoga osuđivati što građani voze starije automobila ali mora se apelovati da ih redovno voze na servis.

- Novija vozila imaju mnogo više pasivnih bezbedonosnih sistema za vozače i putnike, što starija vozila nemaju - kaže Radović.

KOLA IZ UVOZA U DOBROM STANJU

MILENKO Jaćimović, član Saveta za bezbednost saobraćaja Banjaluka kaže da su automobili koje građani RS kupuju u EU mnogo ispravniji od onih koje bi kupili u RS. Vozila iz Nemačke, Belgije, Švajcarske, iako imaju godina, u dobrom su stanju jer zakoni ovih države ne trpe neispravno vozilo na putevima i kazne su ogromne - kaže Jaćimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)