NE ŽELIM DA TRPIM NASILJE OHR I VALENTINA INCKA! Sudija Blagojević podneo ostavku

S. M.

26. 07. 2021. u 15:43

MILAN Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci kako je i najavio, podnio je Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH ostavku na funkciju sudije.

НЕ ЖЕЛИМ ДА ТРПИМ НАСИЉЕ ОХР И ВАЛЕНТИНА ИНЦКА! Судија Благојевић поднео оставку

Foto: Nezavisne novine

- Posle najnovije protivpravne odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, od 23. jula 2021. godine to nasilje ne želim više da trpim niti da budem sudija u pravosuđu u kojem se od sudova na protivpravan način zahteva da štiti nasilje OHR-a - napisao je Blagojević u tekstu ostavke koju je danas poslao Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH.

U daljem tekstu, Blagojević od VSTS traži da na prvoj narednoj sednici, a u skladu sa Zakonom o VSTS donesu odluku i utvrde prestanak njegovog sudijskog mandata.

Inače, Blagojević je jedini sudija u BiH koji je odbio da sudi po nametnutom zakonu. On je u sporu, odnosno tužbi grada Banjaluka protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) odbio da primeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH koji je nametnuo visoki predstavnik.

Nakon toga, a i zbog tekstova koje je napisao na tu temu, dobio je otvorenu pretnju od samog Incka koji je rekao da mora snositi sankcije, a kasnije je protiv njega pokrenuti i disciplinski postupak koji još nije okončan.

U obrazloženju te svoje presude, Blagojević je između ostalog naveo da su ovlaštenja visokog predstavnika određena Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da nijedna od odredaba tog sporazuma visokom predstavniku ne daje pravo da preuzme zakonodavnu vlast u BiH tj. da nameće bilo koji zakon ili drugi pravni propis. To pravo visokom predstavniku nije dato ni od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka