ZATVORENO PET OSNOVNIH ŠKOLA: Tematska sednica SO Srbac o demografskoj politici tog područja

O. NIKIČEVIĆ

24. 07. 2021. u 07:13

NA teritoriji opštine Srbac demografski podaci su više nego poražavajući. Broj stanovnika u poslednjoj dekadi osetno je pao, a u odnosu na preratni popis iz 1991. godine manji je za 5.456 ljudi. Poslednjih godina u toj opštini manje je sklopljenih brakova i novorođenih, ubrzano se gase područna odeljenja osnovnih škola...

ЗАТВОРЕНО ПЕТ ОСНОВНИХ ШКОЛА: Тематска седница СО Србац о демографској политици тог подручја

Odbornici SO Srbac

Sa tabelarnim podacima iz Informacije o demografskom razvoju i pronatalnoj politici u opštini Srbac u proteklih 10 godina, odbornike SO Srbac na julskoj sednici, upoznala je predstavnica devetočlane radne grupe Slađana Potkonjak, direktorka JU "Centar za socijalni rad Srbac".

- Broj stanovnika u poslednjih 10 godina smanjen je sa 17.111 na 16.204, pao je i broj prvorođene dece, kao i ukupan broj novorođenčadi sa 148 na 119, a broj sklopljenih brakova u ovoj, u odnosu na 2011. godinu, manji je za 58 odsto - deo je podataka koje je iznela mr Potkonjak i dodala da je zabeležen i zabrinjavajući pad broja učenika u osnovnim školama sa 1.516 na 1.347 i da je već zatvoreno pet osnovnih škola, dok je u srbačkim srednjim školama broj učenika smanjen za 56 odsto.

Da bi se ublažile negativne posledice i koliko-toliko popravilo stanje u oblasti nataliteta, opštinska uprava Srbac je pre tri godine usvojila interventne mere.

- Lokalna vlast je uvela nekoliko novčanih podsticaja kao što su jednokratne pomoći od po 250 maraka za prvo i drugo dete, 400 za treće, 600 za četvrto i po 1.000 KM za peto i svako naredno dete. Uz to, mladim bračnim parovima koji žele da grade kuću obezbeđuje se po 2.000 KM za kupovinu placa i potpuno oslobađanje komunalnih naknada za gradnju - rekla je Potkonjak.

Do kraja ove godine planirana je izgradnja stambenog objekta sa 20 stanova u centru Srpca za mlade bračne parove, koji će stanove moći kupiti po ceni od 60 odsto od tržišne vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!