TAKMIČENJE KOSBAŠA TREBALO BI DA BUDE DEO TURISTIČKE PONUDE: Održana prva "moba" i takmičenje u kosidbi na Trebavi

Vid Blagojević

07. 07. 2021. u 16:42

TAKMIČENjE u kosidbi trave na Trebavi trebalo bi da bude deo turističke ponude Modriče i Republike Srpske, poruka je takmičenja u kosidbi 12 kosaca koji su samoinicijativno organizovali mobu i pokosili travu sa Trebave Radiji Pavloviću (75) koji sam živi u trebavskoj oazi prirodne lepote.

ТАКМИЧЕЊЕ КОСБАША ТРЕБАЛО БИ ДА БУДЕ ДЕО ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ: Одржана прва моба и такмичење у косидби на Требави

Foto: Vid Blagojević

- Nekada je moba u kosidbi na Trebavi bila tradicija dok je bilo naroda. Danas je pola Trebave zaraslo u šumu. Ostalo je još njiva koje su pod travom, ali veliki deo njih niko ne kosi. Hvala ovim ljudima koji su se organizvali i došli da mi pokose travu. Kad sam video 12 kosaca na svojoj njivi srce mi je zaigralo. Kao da sam se vratio u mladost - sa setom o kosidbi na Trebavi priča Radija Pavlović.

Kosidba je nominovana u nekim delovima Srbije i Republike Srpske kod UNESKA kao nematerijalna baština i tadicija koja je važna za očuvanje i prenošenje njenog značaja na mlade. Prvom kosidbom na Trebavi učesnici su želeli da pokrenu na razmišljanje u lokalnoj zajednici Modriča da se svake godine oko Ivanjdana organizuje kosijada i da to bude deo turistčke ponude Trebave.

- Mi smo se slučajno okupili kod Radije i dogovorili se da mu pokosimo takmičarski njivu. Nas 12 je tu njivu pokosilo za 45 minuta a za najboljeg kosca smo proglasili Čedu Mrkonjića iz Vranjaka. Posle kosidbe počeli smo da razmišljamo da ovo postane tradicija na Trebavi - rekao je jedana od kosaca Novak Blagojević.

Najbolji kosac Čedo Mrkonjić kao nagradu dobio je jednu staru šerpu u kojoj se nekada kiselilo mleko na Trebavi. Kako kažu kosci, nagrada je više bila deo šale, humora i sećanje na jedno druženje na Trebavi.

- Nagradi se ne gleda u zube. Svakako da je čast biti pobednik u bilo čemu, a kamoli u kosidbi koja je nekada bila jedna od najtežih poljoprivrednih radova. Šerpu sam dobio, sada moram naći i kredenac gde je mogu čuvati kao trofej - kaže kroz osmeh Mrkonjić.

Kosidba na Trebavi bila je spontana, kosci su izvukli ispod streha stare kose kovanice, pronašli su belegije i vodijere te naoštrili kose. S obzirom da je bila u pitanju manja površina, nije im trebao čekić i nakovanj za otkivanje kose.

Ideja je pokrenuta, posle godina i godina čuo se rez stare kose i miris sveže trave. Nakon ovoga Trebava čeka svoje kosce i prave ljubitelje istinske prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MUSLIMANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Obeležavanje 32.godišnjice od masakra vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu